Onderzoek wijst uit: dagelijks een handje noten zorgt voor ijzersterk zaad

Pasta, aardappelen, vlees of vis, wat zuivel en een handje noten. Ja, we hebben het over een gezond en uitgebalanceerd dieet. De gezonde man weet wat ‘ie eet en gezond eten heeft zo zijn voordelen. Zo blijkt namelijk dat mannen die dagelijks noten snacken sterker zaad hebben en zijn daarmee vruchtbaarder.

Vruchtbaarheidsspecialisten in Spanje onderzochten het sperma van 119 gezonde jonge mannen. Deze heren werden twee weken lang gevolgd. Eén helft van de groep at dagelijks zestig gram notenmix en de andere helft hield zich aan hun gebruikelijke dieet. Na de twee weken konden de onderzoeker aan de Universitat Rovira i Virgili het volgende concluderen: je vruchtbaarheid wordt aanzienlijk beter wanneer je noten eet.

Eet noten voor je noten

De helft van de groep die elke dag zestig gram noten bij hun dieet voegde, zag een zaadcel-toename van zestien procent. En daar hield het niet bij op. Naast het toenemen van je zwemmers, maak je ze door het eten van nootjes ook nog eens een stuk sterker. De snelheid en wendbaarheid steeg met zes procent.

Walnoten, hazelnoten en amandelen zijn rijk aan gezonde vetten, anti-oxidanten, vitamine C en E, zink, omega-3 en selenium. Dit zijn stoffen die het lichaam sterker maken. Volgens medeonderzoeker Nicholas Macklon zijn de resultaten absoluut betrouwbaar, maar moet er rekening worden gehouden met externe factoren.

Het is een goede vondst, maar er moet rekening worden gehouden met de leefwijze van de mannen. Rook je, drink je of woon je in een stad met veel luchtvervuiling? Dan heb je kans dat je zaad minder sterk is. Nicholas wijst deze mannen erop dat deze heren hun zaad niet op miraculeuze wijze gaat repareren. Wel raadt Macklon aan om de zestig gram notenmix op te nemen in je dieet. Niet alleen voor je zaad, maar voor je gehele lichaam.

Verminderde vruchtbaarheid

Over de jaren is gebleken dat de gezondheid van het sperma van de gemiddelde man flink afneemt. Dit heeft niet alleen met de leefstijl van de man, zoals slechte eetgewoonten te maken, maar ook met de luchtvervuiling. Het onderzoek door de onderzoekers aan de Universitat Rovira i Virgili is een mooie bouwsteen om de vruchtbaarheid van de man te verbeteren.

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: dagelijks een handje noten zorgt voor ijzersterk zaad
Sluiten