Maak kennis met YouTube Music, de grootste Spotify-killer tot nu toe
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F08%2FYouTube_Music_banner_fitter.png)
Na Tidal, Deezer, Spotify, Google Play Music en Apple Music is ook de muziekstreamingdienst van YouTube vanaf vandaag in Nederland beschikbaar. Heeft deze dienst nog toegevoegde waarde in dit overduidelijk verzadigde landschap? Het antwoord is positief.
Allereerst is het goed om te weten dat een abonnement op YouTube Music in twee vormen is opgedeeld (allebei ook in een familievariant te krijgen).
- YouTube Music Premium. Dit abonnement speelt zich af binnen de muziek-app (mobile, desktop, browser), die de titel ‘YouTube Music’ draagt. Voor een tientje per maand krijg je toegang tot een muziekcollectie die gelijk is aan alle grote muziekdiensten. Oneindig veel muziek dus. Binnen deze omgeving worden ook de meest relevante video’s van artiesten getoond. Eigenlijk komt de muziekbibliotheek van Spotify dus samen met de het muziekaanbod van YouTube, binnen één app. Een ander voordeel is dat de video’s die je binnen de app afspeelt, niet worden stopgezet zodra je iets anders gaat doen op je smartphone of tablet. Dit geldt uiteraard ook voor de muziek die je afspeelt. Ook kun je muziek offline luisteren en wordt het in de toekomst mogelijk om je eigen muziek te uploaden.
- YouTube Premium. Met dit abo geniet je van de bovenstaande opties, maar kun je ook van voordelen gebruik maken binnen de YouTube-omgeving zoals je die al kent. De voordelen op een rij: video’s zonder reclame, afspelen op de achtergrond (heel chill!), video’s offline bekijken (downloads) en toegang tot alle YouTube Originals. Dit zijn eigen contentproducties, zoals je dit ook kent van Netflix Originals. Zo 1,2,3 zag ik daar niks boeiends tussenstaan.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F08%2FNLyt-1440x1064.png)
Top of flop?
Ik ben tot nu toe een ochtendje in de weer met YouTube Music en blij gestemd. De interface is rustig en overzichtelijk. De muziek die door mij gecureerd wordt in een persoonlijke afspeellijst bevat tot nu toe geen keiharde missers (neem tijdens het installeren ruim de tijd om aan te geven welke artiesten je tof vindt), wat ook direct de kracht van dit platform verklaart. YouTube is natuurlijk van Google en Google is de grootste data verzamelaar op aarde. Dat gegeven helpt uiteraard om muzieksuggesties te verbeteren. Ook geinig: als je de locatie op je smartphone aanzet, geeft de app suggesties voor afspeellijsten op basis van je locatie. Ben je in de gym, dan wordt een workout-lijst getoond. Vage zoeksuggesties als ‘vrolijk nummer met fluitje’ zijn ook welkom, Google gebruikt z’n enorme hoeveelheid data om te achterhalen welk nummer je bedoelt.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F08%2FYouTube-Music.jpg)
Ook de integratie van YouTube-video’s vind ik een fantastische toevoeging. Op momenten dat ik actief met muziek in de weer ben, schakel ik standaard tussen Spotify en YouTube. Nu bevindt alles zich binnen één omgeving en weet ik zeker dat alleen de hoogstaande video’s en live-optredens de selectie hebben gehaald. Dat is overigens zowel een juk als een voordeel: wie de underground in wil of interviews wil bekijken, zal alsnog de YouTube-omgeving moeten openen. Binnen YouTube Music is een selectie gemaakt, dus lang niet alle video-content is daar beschikbaar. Als ik bijvoorbeeld zoek op Nirvana, wordt een selectie van pak ‘m beet dertig populaire en door mij eerder bekeken video’s getoond.
Ook is het tot op heden, vooral voor muziekverzamelaars, een nadeel dat je nog geen eigen muziek kunt uploaden. Die functie wordt later wel uitgerold. De desktop en mobiele app zijn op het moment van schrijven nog niet beschikbaar in de Apple Store. Ga simpelweg naar de YouTube-app en klik daar op ‘Premium’, vanaf daar kun je de app alsnog downloaden. Ik ben met YouTube Premium aan de slag gegaan, oftewel: geen reclame en de optie om ook video’s op de achtergrond af te spelen binnen de YouTube-omgeving (binnen de Music-omgeving kan het ook met het standaard abonnement) voor twee extra euro’s.
YouTube Music is here.
Download de nieuwe app: Android: https://play.google.com/store/apps/de… iOS: https://itunes.apple.com/nl/app/youtu… Probeer het online: https://music.youtube.com Luister zonder advertenties met YouTube Music Premium*: https://www.youtube.com/musicpremium Volg ons op @youtubemusic YouTube Music is verkrijbaar in de Verenigde Staten, Australië, Nieuw Zeeland, Mexico en Zuid Korea*, Oostenrijk, Canada, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen, Rusland, Spanje, Zweden, en het Verenigd Koninkrijk.