Pim Jansen
Pim Jansen Uncategorized 2 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Een SUV kopen? Doe ons maar de gepantserde en onverschrokken Yagu

Veilig de weg op kunnen gaan is belangrijk. Gelukkig is de kans om betrokken te raken bij een verkeersongeluk in ons land minimaal. Het wordt echter een ander verhaal als je graag jezelf en je voertuig wilt beschermen tegen alle mogelijke situaties, inclusief de kans om betrokken te raken in een vuurgevecht.

In een dergelijke situatie neem je uiteraard het zekere voor het onzekere en schaf je doodleuk een voertuig aan met een meer dan degelijke bepantsering. Voor de angsthazen onder ons met een goed gevulde bankrekening is er nu dus een prima oplossing in de vorm van de Plasan Yagu. En ja, dit voertuig kan je optioneel laten voorzien van een lichte bewapening en ook een drone kan worden toegevoegd aan je bestelling.

Soldaatje spelen in je eigen tank

Gepantserde voertuigen zijn niet alleen beschikbaar voor het leger. Het komt steeds vaker voor dat de ‘gewone’ consument belangstelling toont voor een voertuig wat hem of haar een semimilitaire bescherming kan bieden. Toegegeven, dit soort consumenten beschikken dat ook wel over een leuk vermogen. Dit type speelgoed kost nou eenmaal een paar centen. Daarnaast dien je te beschikken over een behoorlijke garage om je voertuig veilig op te bergen. Beschik je wellicht over een beperkter budget, dan is een gesprek met de Israëlische fabrikant Plasan een goed idee. Zij presenteerden onlangs hun nieuwe model “Yagu”, een semimilitair voertuig voor de veeleisende consument met angstgevoelens.

Van 770 kilo naar 1.500 kilo

De Plasan Yagu is gebaseerd op het Arctic Cat Wildcat 4 1000 model en beschikt over een 1.0-liter V-twin motor die 95 pk levert. Dat lijkt op een beperkt vermogen, maar biedt voldoende kracht voor beveiligde ritjes. De bepantsering voldoet aan de B6+ eisen en bestaat uit een Kevlar-composiet en is permanent gemonteerd op het voertuig. Hierdoor neemt het gewicht van het voertuig toe van een kleine 770 kilo tot maar liefst anderhalve ton. Het maakt het voertuig wellicht wat traag, maar daar staat tegenover dat de beveiliging optimaal is.

De Yagu biedt plaats aan drie personen en kan voorzien worden van een licht bewapening en een geïntegreerde drone. Een dergelijk voertuig kan je uiteraard goed gebruiken bij de bestrijding van terrorisme en voor grenscontroles, aldus de fabrikant. De relatief lichte uitvoering zorgt ervoor dat de Yagu lekker wendbaar is en zich snel thuis voelt op elk terrein.

Een proefrit maken in de Yagu?

Een exacte prijs is niet bekend, evenals de inhoud van de bagageruimte. Of de Yagu dus echt geschikt is als beveiligde boodschappenwagen weten we niet. Het grootste nadeel van de Yagu is overigens niet de beperkte snelheid, maar de ramen. Deze kunnen niet geopend worden, daarentegen is de Yagu wel voorzien van een goede airconditioning. Tijd voor een proefrit wellicht?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een SUV kopen? Doe ons maar de gepantserde en onverschrokken Yagu
Sluiten