Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Xbox Scarlett vs PS5: ‘Strijd om krachtigste console is al gestreden’

Afgelopen week vond de E3 plaats, ‘s werelds grootste gamebeurs. Daar tonen fabrikanten hun nieuwste hardware en games. Microsoft gooide hoge ogen door de Scarlett aan te kondigen, de volgende generatie van de Xbox. Oftewel, de opvolger van de Xbox One en de tegenhanger van de Playstation 5.

Xbox Scarlett vs PS5

Elke generatie consoles is het natuurlijk weer een gevecht om de consument. Welke console is het krachtigst, welke console heeft de beste games? Nu lijkt het er echter op dat de strijd voor de komende generatie consoles al gestreden is. Althans, als we een aantal geruchten en informatie van insiders moeten geloven.

Waar de Scarlett officieel is aangekondigd, blijft de Playstation 5 grotendeels een mysterie. Ja, Sony heeft al een aantal specificaties bevestigd, maar qua releasedatum en andere details tasten we nog in het duister.

Andrew Reiner en Colin Moriarty, twee grote namen als het om gamejournalistiek gaat, brengen daar nu verandering in. Zij staan bekend om de betrouwbare contacten en daarmee bronnen die ze door de jaren heen hebben opgebouwd in de industrie.

Strijd al gestreden?

Beide journalisten beweren op basis van contact met ontwikkelaars dat de devkit van de PS5 krachtiger is dan de devkit van Project Scarlett. Een devkit is een speciaal prototype van een console, waarmee ontwikkelaars alvast kunnen beginnen met het ontwikkelen van games. Anders heb je bij de lancering van de nieuwe hardware immers niks om te spelen.

De informatie is naar verluidt afkomstig van ontwikkelaars die voor beide platformen ontwikkelen, en de hardware dus daadwerkelijk kunnen vergelijken. Voorlopig blijft het bij geruchten, dus neem dit nieuws vooral met een korreltje zout. Langzamerhand wordt het plaatje echter wel steeds duidelijker: komende generatie wint de PS5 het wat rauwe kracht betreft.

De kans blijft echter aanwezig dat de uiteindelijke hardware nog verschilt van de devkit. Bovendien draait alles om optimalisatie: je hebt niks aan absurde specificaties als ontwikkelaars niet optimaal gebruik kunnen maken van de architectuur. We gaan het eind volgend jaar allemaal ontdekken, want dan komt de nieuwe Xbox uit. Over een releasedatum van de PS5 is nog niks bekend.

Benieuwd naar wat er verder tijdens de E3 aangekondigd is? We hebben hier de vijf bruutste onthullingen voor je op een rijtje gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Xbox Scarlett vs PS5: ‘Strijd om krachtigste console is al gestreden’
Sluiten