Op vakantie met Mach 2? Richard Branson’s Supersonic Jet gaat het mogelijk maken

Vliegen is de snelste manier van reizen, maar iedereen die weleens een intercontinentale vlucht heeft gemaakt zou willen dat het nog sneller ging. Meer dan zeven uur lang opgepropt zitten in een vliegtuigstoel is zeker geen pretje en daarom wordt het tijd voor een terugkeer van de supersonische passagiersvliegtuigen.

Op 24 oktober 2003 maakte het snelste passagiersvliegtuig ooit zijn laatste vlucht. De Concorde werd uit de lucht gehaald, omdat hij simpelweg niet rendabel was (en nadat een ongelukkige crash vele passagiers fataal werd). Vanaf dat momenten duurde het dus gewoon weer acht uur om van Amsterdam naar New York te vliegen.

We zijn nu bijna veertien jaar verder en de techniek heeft zeker niet stilgestaan. Volgens Richard Branson is daarom nu het moment voor een terugkeer van het supersonische passagiersvliegtuig. De exorbitant rijke ondernemer heeft de handen ineengeslagen met het Amerikaanse bedrijf Boom; de XB-1 Supersonic Jet is het resultaat.

Sneller, stiller en schoner

Het vliegtuig, met de bijnaam Baby Boom, moet snelheden gaan halen van 2335 km/h. Hij is daarmee niet alleen sneller dan de Concorde, maar ook effectiever. Het Franse snelheidsmonster mocht namelijk alleen boven zee Mach 1 passeren, omdat anders door de schokgolf de ramen op de grond zouden springen. De XB-1 Supersonic jet is zo ontworpen dat deze knal aanzienlijk minder hard is.

Het design draagt niet alleen bij aan vermindering van het geluid, maar maakt het toestel ook zuiniger. Dit wil overigens niet zeggen dat een ticket goedkoop gaat worden. Een vlucht van Sydney naar L.A. gaat waarschijnlijk rond de vijfduizend dollar kosten.

The sky is the limit, letterlijk

Een pittig prijskaartje, maar dan geniet je wel van één van de veertig comfortabele stoelen, het luxe interieur, grote ramen en het feit dat je binnen drie en een half uur op je eindbestemming bent. Daarnaast moeten we niet vergeten dat vliegen met de Concorde ongeveer twee keer zo duur was.

De XB-1 Supersonic Jet is dus een grote stap in de goede richting en als het aan Branson zelf ligt, gaan we ze al snel in ons luchtruim zien. Een ambitieus plan, maar de eigenaar van Virgin mikt letterlijk op het allerhoogste. Zijn uiteindelijke doel is dat iedereen binnen vijf uur overal kan komen voor minder dan honderd dollar. Dat zijn nog eens uitspraken.

Reageer op artikel:
Op vakantie met Mach 2? Richard Branson’s Supersonic Jet gaat het mogelijk maken
Sluiten