Michael Jackson en Mariah Carey speelden bijna in X-Men

Anno 2020 domineren superheldenfilms de bioscopen, maar in 2000 zag Hollywood er heel anders uit. Toen waren superheldenfilms meer iets voor nerds en geeks. Ook X-Men.

Toch waren er toen al een hoop beroemdheden die graag zichzelf als een superheld terug zagen op het witte doek. Dat blijkt uit een recent interview met Ralph Winter, die actief was als producent achter de X-Men-franchise.

Beroemdheden in X-Men

De originele X-Men-film, die overigens komende maand naar Disney+ komt, is binnenkort 20 jaar oud. Winter onthult dat ook in 2000 al grote namen in de rij stonden voor een rol:

“Ik heb veel goede herinneringen aan de mensen die een rol wilden in de film. Michael Jackson was een groot comics-fan en wilde Charles Xavier spelen. Shaquille O’Neal stond op een dag voor de deur wilde Forge spelen, een personage dat niet eens in de film zat.”

En daar bleef het niet bij: “Elke dag werd ik weer verrast door de beroemde namen die binnen kwamen. Dan zat bijvoorbeeld opeens Mariah Carey in mijn kantoor, omdat ze wilde praten over het spelen van Storm of zoiets. Dat was altijd shockerend,” aldus de producent.

Verrassing

Mariah Carey is inderdaad een verrassende verschijning. De interesse van Michael Jackson in Hollywood en Marvel is bekend. De king of pop wilde zelfs Marvel kopen, samen met Stan Lee, die op dat moment niet meer bij het bedrijf actief was.

Hij wilde zelfs de rechten voor de superhelden kopen met het doel om zelf Spider-Man te spelen in een live-action film.

Ook O’Neal voelde zich toen al thuis in Hollywood. Hij speelde in 1997 in de superheldenfilm Steel, en kwam vaak voor in comics.

Slimme keuze

Uiteindelijk werd er gekozen voor minder bekende acteurs. Dat klinkt anno 2020 vreemd, we hebben het immers over sterren zoals Hugh Jackman, maar onderschat niet het effect dat X-Men op de cast had. De meeste acteurs waren daarvoor tamelijk onbekend en moesten nog doorbreken.

Een slimme keuze, hoe verleidelijk het ook geweest moet zijn om voor de grote sterren te kiezen. Daardoor zagen fans hen echt als de superhelden die ze speelden, in plaats van “hey, dat is die beroemdheid!”

Kevin Feige

Verder deelde Ralph Winter nog een interessante anekdote. Wat veel fans vergeten, is dat Marvel Studios baas Kevin Feige, het mastermind achter het Marvel Cinematic Universe, begon als een assistent van producent Laura Shuler Donner tijdens de productie van X-Men.

“Kevin Feige was er ook bij. Hij had toen nog niet zo’n grote stem, maar hij was zeer voorzichtig met en trouw aam de personages en herinnerde ons eraan: ‘Hé, dat kun je doen. Hier komt het personage vandaan. Hier begonnen hun krachten. Houd daar dus rekening mee als je dat doet.'”

Het resultaat was een van de beste superheldenfilms ooit. En, nog belangrijker, de springplank voor de man die al jaren als architect het MCU heeft opgebouwd: Kevin Feige.

Movieweb

Reageer op artikel:
Michael Jackson en Mariah Carey speelden bijna in X-Men
Sluiten