Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Films & Series 25 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

WWI film 1917 na eerste screening overladen met lof: ‘uniek en briljant’

Saving Private Ryan, Black Hawk Down, Apocalypse Now, Dunkirk, The Hurt Locker en ga zo maar door. Oorlogen zijn al jaren een belangrijke inspiratiebron voor films. Dat heeft een lange lijst met ongekend goede films opgeleverd en daar gaat er binnenkort nog eentje bijkomen. Vlak na de jaarwisseling verschijnt Eerste Wereldoorlog film 1917 in de bioscoop en die mag je niet missen.

Deze film doet namelijk iets unieks dat we zelden zien. Zeker niet in oorlogsfilms. 1917 is namelijk een aaneengesloten verhaal. Er wordt niet geknipt tussen locaties en momenten. Je gaat niet opeens vooruit in de tijd en er wordt niet gewisseld naar een andere locatie. De camera is constant gericht op de twee hoofdpersonen: Schofield en Blake. Zij worden gespeeld door George MacKay en Dean-Charles Chapman. Daarnaast zijn er ook rollen voor Mark Strong, Colin Firth, Richard Madden en Benedict Cumberbatch.

1917 maakt einde aan alle twijfels

De twee jonge soldaten hebben een belangrijke missie. In een race tegen de klok moeten ze vijandelijk gebied doorkruisen om hun collega’s aan de andere kant te waarschuwen. Het resultaat is een twee uur durend avontuur waar je als kijker dus letterlijk geen minuut van hoeft te missen. Deze bijzondere benadering van filmmaken zien we zelden en het is dus ook niet gek dat er twijfel over was.

Onterecht blijkt nu, want na de eerste screenings zijn journalisten het roerend met elkaar eens. 1917 is een unieke en bovenal fantastische film. Niet alleen visueel, maar ook emotioneel. De hoogtepunten blijven elkaar maar opvolgen en omdat het een aaneengesloten verhaal is, word je nog meer meegesleurd in het verhaal. Onderstaande tweets van de gelukkigen die de film al mochten zien, zeggen genoeg.

Dancin Dan on Film on Twitter

1917: I feel like I’ve just been pummeled in the chest for two hours. The crafts are out of this world, performances are strong, and Mendes’s direction maybe the best it’s ever been. Thomas Newman’s score + Roger Deakins’s cinematography = an experience you’ll never forget.

Mike Ryan on Twitter

It should go without saying that Roger Deakins shoots the hell out of 1917, but I’ll say it anyway.

Wilson Morales on Twitter

Sam Mendes delivers an emotional and powerful film with #1917. A combo of Saving Private Ryan and The Revenant if u may, bold storytelling and an amazing performance by George MacKay. Great cinematography by Roger Deakins and excellent score by Thomas Newman. Simply phenomenal.

Regisseur Sam Mendes kan zich gaan opmaken voor dubbel succes. Het lijkt er namelijk niet alleen op dat 1917 volle zalen gaat trekken, maar het ook nog eens goed gaat doen op de Oscars. Vooral director of photography Roger Deakins mag rekening houden met een beeldje. Daarnaast wordt ook Thomas Newman overladen met lof voor de muziek die hij gecomponeerd heeft.

Begin 2020 in de bioscoop

Het lijkt er dus op dat Sam Mendes na twee James Bond films (Skyfall en Spectre) opnieuw een voltreffer te pakken heeft. Of dat echt zo is kun je vanaf 9 januari zelf gaan bepalen, want vanaf dan draait 1917 in de Nederlandse bioscopen.

Alvast in de stemming komen? Kijk dan hier de indrukwekkende behind-the-scenes video. Of check hier de zeven beste WWII films die je kunt streamen op Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Cinemablend

Reageer op artikel:
WWI film 1917 na eerste screening overladen met lof: ‘uniek en briljant’
Sluiten