Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 9 mrt 2019

Apple-oprichter baalt van gebrek aan innovatie en vindt het tijd voor een opvouwbare telefoon

Zijn naamsbekendheid is niet zo groot als dat van zijn maatje Steve Jobs, maar Steve Wozniak stond net als Jobs en Ronald Wayne aan de basis van Apple. De beste man maakt zich nu toch echt grote zorgen omtrent het innovativiteit gehalte van de onderneming. In zijn optiek begint Apple een verhaal te worden van gemiste kansen.

Met zijn kritieken raakt Wozniak wel een gevoelige snaar. Apple is niet langer het bedrijf wat de wereld verrast met nieuwe concepten. Sterker nog, het loopt zelf achter op de concurrentie. Geen 5G toestel en ook geen opvouwbare iPhone. En dat is jammer volgens Wozniak. De beste man wil toch graag een opvouwbaar model.

Wozniak wil opvouwbare iPhone

Apple heeft de naam voorop te lopen als het gaat om nieuwe technische mogelijkheden. Touch ID en Face ID zijn daar een goede voorbeelden van. Als het echter om grote innovatieve ontwikkelingen gaat, lopen ze vaker achteraan de rij dan dat men het voortouw neemt. Zo werd draadloos opladen pas in 2017 mogelijk voor de iPhone terwijl dit al sinds 2012 voor bepaalde Android toestellen mogelijk was. Tijdens het laatste Mobile World Congress in Barcelona werd ook duidelijk wat de iPhone fanaten vooral niet konden verwachten. Geen iPhone met 5G dus en die achterstand baart medeoprichter Steve Wozniak grote zorgen.

Steve Wozniak liet in een interview duidelijk weten niet echt gecharmeerd te zijn van de achterstand die Apple in zijn ogen heeft. Met name het ontbreken van de wil om een opvouwbare iPhone te produceren is volgens hem de zoveelste gemiste kans. “Apple is voor een lange tijd marktleider geweest in gebieden als Touch ID (Face ID). Ze zijn geen leider in gebieden als opvouwbare telefoons en dat maakt me zorgen. Ik wil namelijk echt een opvouwbare telefoon.”

Eigen Apple diensten

Natuurlijk is die wens logisch, Apple is en blijft toch een beetje zijn kindje. Toch is hij niet compleet negatief. Wozniak ziet ook positieve ontwikkelingen zoals het verbreden van het aanbod. Er wordt niet langer de nadruk gelegd op de verkoop van iPhones, iPads en MacBooks. De uitbreiding van het assortiment van Apple door het aanbieden van diensten is een positieve ontwikkeling volgens de medeoprichter. “Eigen diensten die heel goed zijn”, laat Wozniak weten.

Dat neemt niet weg dat er wat moet veranderen, want Apple is niet meer het meest innovatieve bedrijf ter wereld. Wie dat wel is, lees je hier.

WANT

Reageer op artikel:
Apple-oprichter baalt van gebrek aan innovatie en vindt het tijd voor een opvouwbare telefoon
Sluiten