Jelle van Es
Jelle van Es Films & Series 6 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

World of Warcraft Battle for Azeroth Preview

Meer dan tien jaar geleden maakte de gamewereld kennis met één van de grootste games ooit: World of Warcraft. Een zogenaamde MMORPG waar je kon afreizen naar een fantasiewereld en als onderdeel van de Horde of The Alliance een groots avontuur kon beleven. Het zorgde voor de opkomst van gameverslaving, memes en meer. Maar voornamelijk heel veel uren speelplezier.

Ook ik heb de game zeer uitgebreid gespeeld. Tot en met de tweede uitbreiding zat ik als een fanatiekeling in een clan en speelde ik de game elke dag. Samen met mijn virtuele vrienden gingen we elke avond in World of Warcraft raiden om zo steeds sterker en beter worden. Daarna werd ik vader en had ik niet meer de luxe om mezelf een hele dag op te sluiten. Ik speelde de game nog steeds, maar dan op een lager vuurtje.

World of Warcraft en zijn uitbreidingen

Inmiddels kent de game zes uitbreidingen. Hoewel de tijd van ruim tien miljoen gamers die elke maand losgingen met de game achter ons ligt, zijn er nog steeds miljoenen die dagelijks afreizen naar Azeroth. Volgend jaar kunnen zij een nieuw avontuur gaan beleven. Want op de Blizzcon, het jaarlijkse feestje van ontwikkelaar Blizzard, is de zevende uitbreiding aangekondigd: World of Warcraft: Battle for Azeroth.

In deze nieuwe uitbreiding staat de strijd tussen de twee facies centraal: de Horde en de Alliance. Nadat ze jarenlang samen hebben gevochten tegen een gemeenschappelijke vijand, daar kunnen ze nu elkaars bloed wel drinken. Centraal in die strijd staan een twee eiland groepen. Beide groepen bestaan uit drie eilanden, waar jij in het avontuur naar toe reist. Dat zijn zeg maar de nieuwe gebieden waar je los kunt gaan. De Horde en de Alliance beginnen daar op hun eigen eilandengroep, maar wanneer ze daar klaar mee zijn, kunnen ze ook naar een vijandelijk gebied afreizen.

Een oorlog

Opvallend aan de nieuwe uitbreiding is dat je niet echt te maken krijgt met een groots kwaad wat bestreden moet worden. Het idee van de oorlog tussen beide partijen spreekt mezelf wel aan, omdat dat de grote aantrekkingskracht van de game in eerste instantie is geweest. Het probleem wat ik er alleen bij heb, is dat het er op lijkt dat je in de strijd vooral een toeschouwer bent. Afgaande op de cinematische trailer, die je hieronder kunt bekijken, gaat het echt om de iconen uit de reeks die het tegen elkaar opnemen. In de trailer ziet dat er fantastisch uit, maar je bent er zelf geen onderdeel van. Ik moet nog zien hoe dat gaat lopen.

Naast de onthulling en de feiten van de uitbreiding (nieuw gebied, de levelcap gaat naar 120 en er komen nieuwe dungeons en raids) hebben we de game in Anaheim tijdens de Blizzcon ook zelf kunnen spelen. Daarbij hebben we zowel het begingebied van de Horde als de Alliance aan de tand gevoeld. In het geval van de Alliance kom je terecht in een gebied waar de plaag voor heel wat ellende heeft gezorgd en jij daar in eerste instantie voor de genezing moet zorgen. Aan de kant van de Horde begin je in een groot trollengebied, waar er opmerkelijke dingen gebeuren. Een leuke missie daarbij was het slaan van een aantal vastgeketende trollen.

Toffe artstijl

De gebieden zagen er mooi uit qua artstijl en boden gelijk een hoop aantal quests om mee los te gaan. Tegelijkertijd werd ook duidelijk dat je qua gameplay niet al te veel vernieuwingen hoeft te verwachten. Het speelde als vanouds. Ikzelf speel de game al een paar jaar niet meer, maar zat er wel gelijk weer in. Mocht je de game dus een tijdje geleden hebben verlaten, dan is er gewoon goed nieuws: het voelt als thuiskomen. Ook heb ik een dungeon kunnen spelen, waar ik met een groep vreemden een viertal bazen moest verslaan. De diverse bazen waren behoorlijk divers en lastig en we moesten als groep echt goed samenwerken om ze te verslaan. Ook het ouderwetse gevoel van spanning van de loot die je kunt scoren is weer aanwezig. Bij elke verslagen baas hoop je dat er iets bij zit waar je beter van wordt. Zelfs als je de game op een event als Blizzcon speelt en na de speelsessie je voortgang gewoon kwijt bent.

World of Warcraft Battle for Azeroth is daarmee een uitbreiding die de actieve spelers nieuwe content gaat geven en tegelijkertijd interessant genoeg is om voor de oude rotten terug te komen. Ik dacht zelf genezen te zijn van het World of Warcraft-virus, maar nu heb ik het idee dat ik binnenkort weer ga beginnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
World of Warcraft Battle for Azeroth Preview
Sluiten