Pim Jansen
Pim Jansen Life 1 dec 2020

Woord van het jaar 2020: viruswappie, fabeltjesfuik en meer

Niet geheel verrassend staat het Van Dale Woord van het Jaar 2020 in het teken van corona. Ook opvallend: zo’n beetje ieder woord lijkt betrekking te hebben op Lange Frans. Wordt het viruswappie, covidioot, fabeltjesfuik of toch gewoon anderhalvemetersamenleving?

Duidelijk: Van Dale laat jou op een enkele uitzondering na kiezen uit slechts één thema. We willen jouw keuze niet beïnvloeden, maar als het aan ons ligt, wordt anderhalvemetersamenleving de winnaar. Het enige nadeel is dat dit woord an het jaar niet op een scrabblebord past. Doe dan toch maar viruswappie, covidioot, coronamoe, fabeltjesfuik of iets anders dat betrekking heeft op Lange Frans.

Van Dale Woord van het Jaar 2020

Als je heel goed zoekt, vind je een woord dat niet met de pandemie te maken heeft. Racismeknielen, bijvoorbeeld. Niet dat we dat woord ergens eerder hebben gehoord, het staat er tussen. Stekkergekte is een ander voorbeeld dat niets met het virus te maken heeft.

Tijd om te stemmen op het Van Dale Woord van het Jaar 2020, wat je hier doet. Je hebt de keuze uit anderhalvemetersamenleving, blokjesverjaardag, coronamoe, covid, covidioot, eenzaamheidsvirus, fabeltjesfuik, hoestschaamte, infodemie, jojolockdown, klimaatwanhoper, kuchscherm, lockdownfeestje, raambezoek, racismeknielen, stekkergekte, testsamenleving, uitsluitingscultuur, viruswappie en zelfquarantaine.

Eerdere winnaars

Het Van Dale Woord van het Jaar geeft altijd een goed beeld van wat er ongeveer speelde in dat bewuste jaar. In 2019 werd het woord boomer gekozen, in 2018 blokkeerfries, in 2017 appongeluk en in 2016 treitervlogger.

Onze favoriet onder alle genomineerde woorden ooit is yogasnuiver, de term voor een balanstrutje (ook ooit een genomineerd woord) dat door de week helemaal zen probeert te doen en zich in het weekend een ongeluk snuift op een feestje. Bekijk hier de hele geschiedenis.

De fabeltjesfuik van Lange Frans

Wat was die fabeltjesfuik ook alweer? Was dat woord niet bedacht door Arjen Lubach? Lees hier meer over die gate, waar Nederland lange tijd zoet mee was.

Reageer op artikel:
Woord van het jaar 2020: viruswappie, fabeltjesfuik en meer
Sluiten