Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Gedoe in Hollywood: Pathé schrapt Wonder Woman 1984 in Nederland

Het is een pittige week voor Warner Bros. Niet alleen Christopher Nolan en half Hollywood zijn woedend. Pathé weigert zelfs voorlopig Wonder Woman 1984 te vertonen.

Warner Bros. kondigde vorige week aan dat alle grote bioscoopfilms die volgend jaar uitkomen, dezelfde dag al op streamingdienst HBO Max zullen staan.

Warner Bros. maakt geen vrienden

Consumenten hoeven dus geen bioscoopticket aan te schaffen om direct op de dag van release films als Dune, Matrix 4 en de nieuwe Space Jam te zien. De films zullen een maand lang op de Netflix-killer van HBO Max blijven staan.

Logischerwijs zijn bioscopen woedend. Tenet-Regisseur Christopher Nolan, een groot voorvechter van de bioscoopervaring, is ook not amused. Hij haalde Warner Bros., de studio achter al zijn grote films, onderuit in een pittig interview, waarbij de regisseur HBO Max bestempelde als “de slechtste streamingdienst.”

Rechtszaak

Niet alleen regisseurs zijn boos, maar ook andere studio’s en producenten. Legendary Entertainment is als producent en geldverstrekker betrokken bij de ontwikkeling van Dune en Godzilla vs. Kong.

Dat Warner Bros. niet netjes even heeft overlegd is wel duidelijk uit het feit dat onder andere Legendary Entertainment een rechtszaak aan wilt gaan spannen. Ook intern bij Warner Bros. zijn de meningen over de extreme zet verdeeld.

Pathé boycot Wonder Woman 1984

Ook in Nederland is er gedoe: Pathé, de grootste bioscoopketen van Nederland, gaat Wonder Woman 1984 boycotten. En daar blijft het niet bij: naar verluidt gaat ook keten Vue meedoen. Opvallend genoeg beweert Pathé dat de actie niks te maken heeft met het nieuws dat Warner Bros. bioscoopfilms in 2021 naar HBO Max gaat brengen.

Het bedrijf heeft die beslissing genomen omdat Warner Bros. “eenzijdig de zakelijke voorwaarden van onze jarenlange partnership heeft aangepast. Daardoor is er geen overeenstemming over de vertoningsvoorwaarden.”

Alles op alles

De bioscoopketen geeft aan dat ook ze snappen dat fans van dit nieuws zullen balen en dat zij het liefst ook gewoon in december Wonder Woman 1984 willen gaan draaien. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren hangt echter volgens Pathé af van Warner Bros.: “we zetten alles op alles om Wonder Woman 1984 – onder de juiste vertoningsvoorwaarden – vanaf 17 december te vertonen in onze bioscopen.”

Wat die vertoningsvoorwaarden precies inhouden en waarover Pathé en andere bioscoopketens daadwerkelijk vallen, is op het moment van schrijven onbekend.

16 december

Warner Bros. Nederland gaat voorlopig in ieder geval niet op de kwestie in: “We brengen de film op 16 december uit.” Hopelijk komen alle partijen voor die tijd alsnog eruit en kunnen we gewoon Wonder Woman 1984 op het witte doek gaan checken. Nederland zou juist een van de eerste landen zijn waar dat mogelijk is.

Wellicht moet Warner Bros. toch eens goed gaan kijken naar een cursusje relatiebeheer. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nu.nl

Reageer op artikel:
Gedoe in Hollywood: Pathé schrapt Wonder Woman 1984 in Nederland
Sluiten