Redactie
Redactie Uncategorized 17 aug 2017

Women we love: een ode aan Joss Stone

In onze ‘women’-categorie vind je honderden vrouwen, de één nog knapper dan de ander. Allen zorgvuldig geselecteerd op hun uiterlijk. Je leest het al: op hun uiterlijk. Daar gaan we met deze rubriek veranderen, door een ode te brengen aan de vrouwen die we liefhebben om méér dan alleen een knap plaatje. De aftrap is voor Joss Stone. 

Joscelyn Eve Stoker, zoals ze op 11 april 1987 door haar ouders werd gedoopt in het Engelse Dover, heeft veel om lief te hebben. De 30-jarige zangeres brak in 2003 door met haar debuutalbum The Soul Sessions. Een album vol covers van artiesten uit de R&B en soul-hoek.

Met slechts zestien jaar op haar levens-cv bewees ze toen al een uitstekende muzieksmaak te hebben en bovenal een machtig mooi stem te bezitten. Ze zei daar destijds het volgende over: “Ik ben meer van de soul-muziek dan van wat dan ook, vanwege de zang. Je moet een goede stem hebben om soul te zingen. Ik heb het al leuk gevonden sinds ik klein ben”.

Vonk

Fantastisch natuurlijk, maar onze liefde voor haar groeide pas echt toen ze een paar jaar later – inmiddels ontpopt tot een jonge vrouw – op het podium verscheen met de absolute soul-koning: James Brown. Charmant als de wijlen zanger was, wist hij het beste in haar naar boven te halen.

Zonder schoenen en met een blik vol trots en ongeloof stapt ze de ring in. Eerst gespannen, daarna totaal in haar element. Ze bewijst dat It’s a Man’s World net zo goed voor haar geschreven had kunnen worden. Zodra de toen 72-jarige zanger op z’n knieën gaat voor Stone, ontploft het podium van charisma. Twee generaties die het beste in elkaar naar bovenhalen. Drake eat your heart out.

Bescheiden

Al het bovenstaande, aangevuld met haar knappe verschijning en het feit dat ze zeer actief is voor tal van goede doelen, is natuurlijk al ruim voldoende om een mannenhart sneller te laten kloppen. De vonk sloeg evenwel pas echt over toen ondergetekende toevallig inhaakte op een radio-interview op 3FM.

Er werd een zangeres geïnterviewd, maar ik had geen idee wie. Haar stem klonk zacht, vriendelijk en Brits. Wat opviel was haar bescheiden benadering. Dankbaar voor de aandacht, dankbaar dat ze haar nieuwe track mocht spelen en dankbaar voor de complimenten van de radio-dj.

Ik had voor mezelf bedacht dat het een opkomende artiest betrof, die hier haar praatje deed. Waarom zou je anders zó bescheiden zijn? Pas toen de zachtaardige stem op de radio begon te zingen en het vuur ineens uit haar poriën vlamde, viel het kwartje: Joss Stone. De goedlachse zangeres die al dertien miljoen albums had verkocht en daarmee tot één van de best verkopende artiesten van de jaren ’00 behoort.

Het desbetreffende interview kan ik niet meer terugvinden, maar het onderstaande gesprek geeft een mooie indruk. Een mooi mens, alleen maar liefde voor deze vrouw.

Overigens is haar Instagram ook een feestje. Hoewel dyslexies staat het vol filmpjes waarin ze collabs aangaat met artiesten over heel de wereld – in hun eigen taal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Women we love: een ode aan Joss Stone
Sluiten