Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Life 4 jul 2019

Cashen: zoveel verdienen Oranje Leeuwinnen aan WK

De Oranje Leeuwinnen leverden gisteravond een prestatie van formaat door de finale te bereiken van het WK voor vrouwen. Daar staat ook een leuk geldbedrag tegenover, al vallen de financiële voordeeltjes in het niet bij de mannen.

Het prijzengeld van de Oranje Leeuwinnen

Door de WK-finale te bereiken zijn de voetbalsters al verzekerd van een bedrag van 2,3 miljoen euro. Zondag staan ze tegenover de Verenigde Staten in de finale, in het warme Lyon. Als de Oranje Leeuwinnen daar de beker scoren, dan krijgen ze de hoofdprijs van 3,36 miljoen euro meer naar huis.

Een mooi bedrag, maar helaas kunnen we het hier niet laten om met een schuin oog naar de mannen te kijken. Het eindeloze vergelijken is vermoeiend en vaak bijzonder irrelevant, maar in dit geval is het contrast schrijnend. De Franse voetballers verdienden vorig jaar op het WK voor mannen maar liefst 32,1 miljoen euro. De verliezend finalist, Kroatië, kreeg 32,6 miljoen mee naar huis.

Overigens zit er wel al verbetering in de prijzenpot voor de vrouwen. In 2015 stond de teller op 13 miljoen, dit jaar heeft de FIFA 26,7 miljoen beschikbaar gesteld. Maar ja, op het WK in Rusland ging het vorig jaar om in totaal 350 miljoen. Maar goed, je moet ergens beginnen.

Maar waar gaat dat geld naar toe? Een gedeelte wordt verdeeld onder het team, de voetbalsters zelf dus. Die verdeling is geheel gelijk, dus de derde doelvrouw krijgt even veel als de sterspeelster.

KNVB draait verlies op WK voor vrouwen

Ook gaat er een percentage naar de KNVB, op basis van gemaakte afspraken met de spelersraad. Helaas worden er geen uitspraken gedaan over hoe groot dat percentage is. De exacte verdeling blijft dus een mysterie.

Vergis je echter niet, want voor de KNVB is het geen geldpot. Tegenover De Telegraaf liet directeur Jan Dirk van der Zee weten dat de bond zelfs met 3,5 miljoen aan prijzengeld verlies draait.

Maar: “Dat doen we overigens met alle liefde. Geld is belangrijk, een WK winnen belangrijker. Dat is ook voor de verdere ontwikkeling geweldig,” aldus van der Zee.

Daarom krijgt de KNVB ook een percentage van het geld. “Wij draaien verlies op dit toernooi, daar ben ik heel open in. We zijn een superprofessioneel land, wij investeren heel veel in dit team.”

Prijzengeld WK voetbal

  • Wereldkampioen: 3,5 miljoen euro
  • 2e plaats: 2,3 miljoen euro
  • 3e plaats: 1,7 miljoen euro
  • 4e plaats: 1,4 miljoen euro
  • Kwartfinale: 1,3 miljoen euro
  • 9e – 16e plaats: 1 miljoen euro
  • 17e – 24e plaats: 750.000 euro
  • Totaal: ongeveer 26,5 miljoen euro

Naast de bovenstaande bedragen is voorafgaand aan het toernooi onder de 24 teams een startpremie van 10,2 miljoen euro verdeeld.

⚽️Check ook: Wat mannen kunnen leren van het WK Vrouwenvoetbal

De Telegraaf

Reageer op artikel:
Cashen: zoveel verdienen Oranje Leeuwinnen aan WK
Sluiten