Het worden de meest Afrikaanse Winterspelen ooit: dit zijn de helden

De Olympische Spelen in Pyeongchang worden de meest Afrikaanse Winterspelen ooit. Nooit deden er meer landen uit Afrika mee dan dit jaar. En daar zitten behoorlijk wat parels van atleten tussen.

Zuid-Afrika was in 1960 de eerste Afrikaanse natie ooit die deelnam tijdens de Olympische Winterspelen. Er was in die tijd nog sprake van apartheid in het land. Zuid-Afrika stuurde dan ook een whites-only team. Daarna werd het land verbannen tot de Winterspelen van 1994.

Parade van Afrikaanse vlaggen

Sinds 1984 doen er pas écht Afrikaanse landen mee. Tot nu toe waren dat er dertien, vanaf de Olympische Spelen in Pyeongchang wordt het totaal met twee Afrikaanse debutanten opgeschroefd naar vijftien.

Robel Teklemariam, olympische spelen, winterspelen, Robel Teklemariam, nigeria, bobsleeteam, afrika, afrikaanse landen
Robel Teklemariam was met zijn opvallende rastakapsel in 1998 de eerste eerste Ethiopische deelnemer aan de Winterspelen

Maar belangrijker: tijdens de ijskoude openingsceremonie in Zuid-Korea zwaaien er meer Afrikaanse vlaggen dan ooit. Acht in totaal. Naast de debuterende Afrikaanse landen Eritrea en Nigeria doen ook Kenia, Marokko, Ghana, Madagaskar, Zuid-Afrika en Togo mee.

Duidelijk, het wordt een groot feest in Pyeongchang. Vijf Afrikaanse helden voor wie je sowieso de wekker moet zetten.

Het Nigeriaanse bobsleeteam

Om te beginnen met het Nigeriaanse bobsleeteam. Tijdens de Winterspelen van 1988 in Calgary was het Jamaica dat debuteerde met een bobsleeteam. Daarover werd de filmklassieker Cool Runnings gemaakt.

Nu zijn het drie Nigeriaanse vrouwen in een vergelijkbare heroïsche rol. Seun Adigun, Ngozi Onwumere en Akuoma Omeoga vormen het eerste Afrikaanse bobsleeteam ooit en ze zijn tevens de eerste Nigeriaanse deelnemers aan de Olympische Winterspelen. Wij zijn op slag verliefd op deze dames.

IT'S RACE DAY☝?FOR OUR NIGERIAN LADY ??❄️ICE BLAZERS At the NORTH AMERICAN CUP? LETS WISH THEM A SAFE RACE TO THE FINISH ??? #nac #nigeria #nigerianbobsledteam #iceblazers #bsfnigeria #nigerianathletes #winsports #calgary #NigeriaBobsled ?: @obigrant

A post shared by Bobsled & Skeleton Fed Of ?? (@bsfnigeria) on

Adigun was er in 2012 in Londen overigens ook al bij tijdens de Olympische Zomerspelen. Toen deed ze mee aan de 100 meter hordelopen. “Ik ben bijna overweldigd door onze deelname. Dit is een mijlpaal in de sport voor Nigeria”, aldus Adigun.

Akwasi Frimpong

Dan de grote held Akwasi Frimpong, een goedlachse Amsterdammer die zich namens Ghana heeft gekwalificeerd voor het skeleton.

Hij kan niet alleen geweldig hard sprinten en prima op een sleetje liggen, maar Frimpong blinkt ook uit in het dansen. Na een run laat hij steevast wat moves zien. Lees en bekijk in dit artikel meer over Frimpong.

Mathilde-Amivi Petitjean, een cross-country-skiër uit Togo

Mathilde-Amivi Petitjean is een cross-country-skiër uit Togo. Ja, dat verzin je niet. Maar vier jaar geleden in Sotsji was ze er al bij tijdens de Olympische Spelen. Toen eindigde ze op de 10 kilometer op plaats 68. Maar hé, deelnemen is belangrijker dan winnen.

Dit jaar wil ze meer. Vier jaar lang heeft ze keihard getraind in Frankrijk. “Ik zal mijn best doen om mijn prestatie van vier jaar geleden te verbeteren Togo”, zegt ze op Instagram.

Once again i will be brave for you #togo ?? , i promise . @peyongchang2018 j'arrive pour porter tes anneaux !??? . . . . #2nd #olympics #winter #228 #africa

A post shared by M A T H I I ❄ (@mathilde.petitjean) on

Shannon-Obgnai Abeda, een skiër uit Eritrea

De eerste deelnemer uit Eritrea ooit heet Shannon-Obgnai Abeda. Met zijn ouders vluchtte hij naar Canada, waar hij leerde skiën. In 2012 deed hij al mee aan de Olympische Spelen voor jeugd, in Pyeongchang is het tijd voor het echte werk.

“Eigenlijk wilde ik ijshockeyspeler worden, maar dat hebben mijn ouders tegengehouden omdat ze het te gevaarlijk vonden. Dus ging ik skiën. Nou, hier sta ik”, zegt hij op de officiële website van Pyeongchang 2018.

10 years later and still keeping those hands up. Holidays are now over, time to get back to work.

A post shared by Shannon-Obgnai Abeda (@erialpine96) on

Samir Azzimani, een skiër ui Marokko

In Marokko heb je het Atlasgebergte, waar je gewoon op wintersport kunt. Dat gebeurt niet veel, maar Marokko is wel sinds 1984 een van de meest vertegenwoordigende landen uit Afrika aan de Olympische Winterspelen.

Een van de Marokkaanse deelnemers dit jaar is Samir Azzimani. Hij doet mee op het onderdeel cross-country-skiën. Opmerkelijk: op de Winterspelen in 2010 deed hij ook al mee, maar toen als alpineskiër.

De weg van Afrika naar de Winterspelen

Voor Afrikaanse atleten is de weg naar de Winterspelen allse behalve makkelijk. Het behoeft geen uitleg dat de weersomstandigheden en een gebrek aan trainingsfaciliteiten daarbij een grote rol spelen.

Veel atleten uit Afrika trainen dan ook al jaren in andere landen, iets wat ze combineren met een baan of studie. Crowdfunding maakt het voor hen vaak mogelijk om deel te nemen aan de Olympische Spelen, zoals ook bij het Nigeriaanse bobsleeteam en de Amsterdams Frimpong het geval was. Ja, al deze helden verdienen in Pyeongchang een extra diepe buiging.

Reageer op artikel:
Het worden de meest Afrikaanse Winterspelen ooit: dit zijn de helden
Sluiten