Manners slijterij: 5 overheerlijke en winterse bokbieren uit Nederland

Het weekend staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is voor een drankje. Daarvoor kun je naar de kroeg, maar het is ook lekker om gewoon thuis te genieten. Wij helpen je in deze rubriek graag bij het vinden van de lekkerste en betere dranken.

Van whisky tot speciaalbieren en van gin tot rode wijn. Bij het maken van onze wekelijkse selectie doen we ons uiterste best om te variëren, zodat we voor iedere smaak en portemonnee een passende drank kunnen vinden. Na de whisky’s brengen we het alcoholpercentage wat terug en gaan we verder met donkere bokbieren die perfect bij de winter passen

1. IJsselbock – Bronckhorster

In het oosten van ons land aan de oevers van de IJssel vinden we het dorp Rha. Een kleine buurtschap met nog geen honderd inwoners, maar wel met een bierbrouwerij. In 2010 begonnen ze in een oude paardenstal en inmiddels hebben ze al meerdere prijswinnende bieren gebrouwen. De donkere en rijke IJsselbock is er daar één van. Een amberkleurig bier met een zacht moutige smaak en hier en daar een hint van fruit en karamel. Perfect voor thuis bij de haard.

Nederlands Boksbier Bockbier IJsselbock Bronckhorster

2. IJsbok – SNAB

Een bier dat geïnspireerd is door het Nova Zembla-reisverslag Om de Noord, van Gerrit de Veer uit 1597. In het verhaal werd omschreven dat de achtergebleven vloeistof in een bevroren biervat bijzonder goed smaakt. Dit bracht SNAB op het idee om hun Ezelenbok te bevriezen en zo het effect na te bootsen. Het resultaat is een bijzonder smaakvolle en vooral krachtige IJsbok. Een winters bier in hard en nieren. Bestel IJsbok hier.

Nederlands Boksbier Bockbier IJsbok SNAB

3. Roggebok – Brouwerij ‘t IJ

In 1985 opende brouwerij ‘t IJ haar deuren en is inmiddels verantwoordelijk voor vele verschillende en eigenzinnig Amsterdamse speciaalbieren. Hun Roggebok is er daar één van. Deze volle en zachte bok wordt gemaakt van gerst, rogge en tarwe. Wat de Roggebok zo bijzonder maakt, is dat ze het bier tijdens de lagering door versnipperde eikenhouten whiskyvaten laten absorberen. Dit geeft het bier een volle en bijna toffee-achtige smaak. Bestel Roggebok hier.

4. Johannieter – Jopen

In 2017 werd dit bokbier verkozen tot lekkerste zware bock en daar kunnen wij weinig tegenin brengen. De Johannieter wordt gebrouwen met veel geroosterd tarwemout en dat proef je terug. De volle smaak wordt gekenmerkt door de gebrande bitterheid, maar blijft in balans door de zoete tonen van chocolade, karamel en rood fruit. De Johannieter gaat perfect samen met wild en is daarom ook geschikt om bij het diner te drinken in plaats van daarna. Bestel Johannieter hier.

Nederlands Boksbier Bockbier Johannieter Jopen

5. Bockie Bè – De Brouwschuur

De Brouwschuur is het schoolvoorbeeld van een hobby die uit de hand is gelopen. Erwin Strijbosch begon ooit in de schuur achter zijn huis met een mini-brouwerij, maar is inmiddels uitgegroeid tot een professionele bierbrouwer. De Bockie Bè is hun eigenwijze bokbier dat regelmatig in de prijzen valt. Zo werd hij vorig jaar verkozen tot op twee na beste zware bock van 2017. Net achter de Johannieter en de IJsbok van SNAB.

Geniet je op een winterse avond liever van een mooie whisky? Klik dan hier voor de Manners Slijterij van vorige week. Daarin selecteerden we namelijk vijf overheerlijke whisky’s die ook nog eens heel betaalbaar zijn.

Reageer op artikel:
Manners slijterij: 5 overheerlijke en winterse bokbieren uit Nederland
Sluiten