Redactie
Redactie Life 23 okt 2018

Zo pik jij een graantje mee van de winstgevende huizenmarkt

Dat de huizenmarkt de afgelopen tijd een groei doormaakt, mag geen geheim meer zijn. Stijgende huizenprijzen, veel zoekende huizenkopers én lage hypotheekrentes zijn onder andere verantwoordelijk voor de levendige markt. Maar ook beleggers hebben daar een aandeel in. Waarom is beleggen in de huizenmarkt zo populair? En: hoe kun jij daar een graantje van meepikken?

Een recent onderzoek illustreert de populariteit van beleggen in de huizenmarkt. In 2017 waren particuliere beleggers goed voor 21% van het aantal woning aankopen in de vier grote steden. Dat is een opvallend sterke stijging, stelt De Nederlandsche Bank in de resultaten van dat onderzoek – aangezien het jaar ervoor nog een op de acht (oftewel nog geen 13%) verkochte huizen in handen van particuliere beleggers viel. De huizenmarkt is dus onverminderd winstgevend, zo lijkt het. Maar wat levert zo’n belegging dan precies op?

Rendement op vastgoed

Onderzoeksbureau Colliers publiceert de ‘Residential Investment Attractiveness Index’. Een mond vol, maar simpel gezegd is het een uitgebreid onderzoek naar beleggingen in woningen in Nederland. Daarbij wordt ook naar rendement gekeken.

In de data van Colliers zien we dat er qua rendement gemiddeld zo’n 3,5% wordt gemaakt. Uitschieters zijn vooral te vinden buiten de grote steden, omdat daar de prijzen voor woningen relatief lager liggen, terwijl de huurprijzen weer relatief hoog zijn. Het hoogste rendement wordt op dit moment in Schiedam gemaakt: ongeveer 6%. Door deze trend wordt ook de woningmarkt buiten de grote steden steeds drukker en lopen de prijzen verder op.

Om een dergelijk rendement te kunnen maken is overigens wel eerst een forse investering nodig. Er zal een woning of appartement moeten worden aangekocht om daarna te kunnen verhuren. In dat geval kun je schakelen met een hypotheekverstrekker zoals NIBC, die zich specialiseren in het leveren van hypotheken voor commercieel vastgoed. Mocht er niet over de middelen voor een aankoop beschikken dan zou je ook kunnen kiezen voor een fonds zoals Woned.

Zelf aankopen? Wanneer het gaat om huurwoningen buiten de stad lukt dat vanaf een ton, maar voor een nieuwbouwhuis in een grote stad heb je al snel een paar ton nodig. Doordat er het nodige kapitaal nodig is, zien we in Nederland dan ook veel buitenlandse durfkapitalisten die huizen opkopen. Voor de particuliere belegger is dat een stuk lastiger.

Investeren in andermans hypotheek

Zijn er dan geen andere mogelijkheden om toch te investeren in de huizenmarkt? Zeker wel. Zo heeft de Amsterdamse startup Jungo een crowdfunding hypotheek gelanceerd in partnership met Aegon. Daarmee is het mogelijk om maximaal 20% van het totale hypotheekbedrag via een crowdfunding campagne op te halen.

Voor huizenkopers betekent dat een behoorlijk voordeel op de totale kosten van de hypotheek. Terwijl het voor investeerders een mogelijkheid biedt om te investeren in de aankoop van een woning, zonder dat daarvoor de gehele woning hoeft te worden aangekocht.

Investeren via Jungo kan vanaf €250 en tot een maximum van €80.000 waarbij de rente en aflossing in 8 jaar wordt terugbetaald. Die rente, oftewel het rendement, staat op dit moment op 2,8%. Daarmee dus iets lager dan het rendement op een vastgoedbelegging in een grote stad. Maar zonder de grote investering in de aankoop van een woning en het risico van dien.

Alternatief voor sparen?

Op dit moment is de hoogste spaarrente zo’n 0,30%. Daarmee heb je een hoge mate van zekerheid, maar het rendement is natuurlijk minimaal. Zeker als je daar nog de eventuele kosten van een spaarrekening van af haalt.

Het investeren in vastgoed, door zelf aan te kopen of door te investeren in andermans hypotheek, kan dus een goed alternatief zijn. Een alternatief waarmee je een hoger risico loopt, maar waarmee je ook voor een hoger rendement gaat.

Zo zijn er dus volop mogelijkheden om een graantje mee te pikken van de booming huizenmarkt. Op basis van je middelen en de mate van risico die je wilt lopen kun je voor jezelf een keuze maken die bij jou past.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo pik jij een graantje mee van de winstgevende huizenmarkt
Sluiten