Anti-Avatar: Gemini Man heeft het na twintig jaar erg, erg moeilijk

Gemini Man is in alle opzichten echt een film van nu: regisseur Ang Lee gebruikt baanbrekende technologie om een jongere Will Smith op het witte doek te toveren.

Gemini Man: de jaren negentig

De Fresh Prince vecht namelijk niet tegen zichzelf, met een jonger gemaakt gezicht, zoals je wel zou verwachten na het zien van de trailers. Skydance Media herhaalt niet het trucje waar Marvel met zijn films marktleider in is geworden.

Ang Lee gaat nog een stap verder: hij bouwde met de special effects bazen van Weta Digital een complete CGI-versie van Will Smith. Geen filters over het gezicht van de 51-jarige acteur dus, maar een extreem gedetailleerd model.

How They Made Me Look 23 in Gemini Man

During a special screening of Gemini Man for influencers, Will gets into the details of how director Ang Lee and WETA managed to create a fully digital version of a 23-year-old Will. ► SUBSCRIBE: https://goo.gl/BUjQW8 Gemini Man hits theaters October 11th.

Ondanks al die hypermoderne technologie (de film is ook gefilmd in 120fps bijvoorbeeld) is Gemini Man eigenlijk een meer dan twintig jaar oude film. Al sinds 1997 is het project in ontwikkeling. Meerdere regisseurs waren aan het project verbonden, en acteurs als Harrison Ford, Mel Gibson en Sean Connery hadden al een krabbeltje gezet voor de hoofdrol.

De film kwam echter steeds maar niet van de grond, tot Skydance Media in 2016 de rechten van Disney kocht. De rest is geschiedenis.

Tegenvallende resultaten

Reviews wijzen een beetje op een gevalletje Avatar. Oftewel, baanbrekende visuele effecten en een ervaring waarna je onder de indruk de bioscoop verlaat, maar geen topfilms. Van het verhaal moet Gemini Man het niet hebben.

Ondanks al die peperdure technologie is de film echter geen megasucces. In tegendeel: het is maar de vraag of het project überhaupt quitte kan gaan draaien.

Tijdens het eerste weekend in de Amerikaanse bioscopen harkte de film 20.5 miljoen dollar binnen. Dat is minder dan zelfs de meest bescheiden inschattingen. Het tweede weekend bleef de teller al op slechts 8.5 miljoen dollar steken, met een gemiddelde van 2334 dollar per bioscoopscherm.

Ter vergelijking: het ook matig presterende Maleficent: Mistress of Evil heeft een gemiddelde van 9499 dollar per scherm. Parasite, een topfilm waarover je hier meer kunt lezen, heeft zelfs een gemiddelde van 37.616 dollar per scherm, al draait Parasite op veel minder schermen.

Wereldwijd

Hoe dan ook staat de teller wereldwijd, dus niet alleen in Amerika, op zo’n 119 miljoen dollar. De film kostte zo’n 138 miljoen dollar om te maken. Het is altijd lastig om bijvoorbeeld marketingkosten in te schatten, maar bij blockbusters kun je gerust het budget verdubbelen om het bedrag te berekenen waarmee break-even wordt gedraaid.

Oftewel, Gemini Man moet ruimschoots de 200 miljoen dollar passeren om überhaupt niet verlies te draaien. Nou niet bepaald het uitgangspunt waar je na iets meer dan een week mee wilt werken, zeker niet bij zo’n ambitieus project.

Er is in ieder geval nog hoop. Will Smith doet het meestal overzees goed. Van de eerste 1 miljard dollar van Aladdin kwam bijvoorbeeld 695 miljoen dollar van buiten Amerika. Ook Suicide Squad moest het grotendeels van het buitenland hebben.

Dubbel zo pijnlijk

Één ding is in ieder geval duidelijk: Gemini Man is niet de megahit waar Ang Lee en Will Smith op hoopten, terwijl Joker tegen alle verwachtingen in wel die status te pakken heeft. Een film waarvan Gemini Man overigens ook flink last heeft.

Hollywood blijft een industrie vol gokjes en risico’s, maar het is in dit geval extra pijnlijk omdat tijdens de promotie er zo op gehamerd werd dat Gemini Man geen film is die je thuis op een streamingdienst moet checken. Lee had met al zijn technologische snufjes een film afgeleverd die specifiek voor de bioscoop is gemaakt. Dat bioscopen Gemini Man dan op de verkeerde manier tonen en bijna niemand komt kijken, is daarmee dubbel zo pijnlijk.

Reageer op artikel:
Anti-Avatar: Gemini Man heeft het na twintig jaar erg, erg moeilijk
Sluiten