Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Travel 23 jun 2020

Wildkamperen in Europa: 5 ultieme landen voor een gratis roadtrip

Er zijn weinig activiteiten die meer het gevoel van vrijheid geven dan wildkamperen. We zouden zeggen: trek zelf eens op uit om dat te ervaren. Dit zijn de beste landen in Europa om een roadtrip te combineren met slapen in het wild.

Natuurlijk moet je wel even checken welke landen je mag bezoeken, maar de meeste zijn toegankelijk. Het grote voordeel aan wildkamperen is dat je niet te maken hebt met ingewikkelde corona-regels, die nu wel gelden op campings.

Wildkamperen in Europa

Europa is uniek als het om wildkamperen gaat. Vooral in Scandinavië behoort het tot de cultuur. Daar vind je de mooiste plekjes. Maar ook Schotland en tot op zekere hoogte Zwitserland zijn prachtige landen voor een vrije vakantie. Vijf landen om zorgeloos doorheen te rijden en gratis te overnachten.

1. Met de camper door Noorwegen

Noorwegen heeft fjorden, een prachtig binnenland, uitgestrekte bossen, betoverende watervallen en zo kunnen we nog even doorgaan. In deze magische wereld mag je gratis slapen, mits je je aan de regels houdt.

wildkamperen, noorwegen, europa
Bron: Unsplash

Zo mag je niet in een akker of ander bebouwd veld slapen en moet je op minimaal 150 meter van het dichtstbijzijnde huis staan. Dat laatste is overigens niet zo moeilijk. Als je nog niet zo bekend bent met Noorwegen, begin dan op Google met Jotunheimen of de Lofoten.

2. Wildkamperen in Zweden

Hier gelden dezelfde regels als in Noorwegen: overal mag je wildkamperen, als je je maar aan de regels houdt. Fijne lui, die Scandinaviërs. Als je in jouw auto of camper door Zweden rijdt, val je wat betreft de natuur van de ene in de andere verbazing.

wildkamperen, noorwegen, europa
Bron: Unsplash

Zweden leent zich perfect voor een visvakantie of -wandelvakantie. Lekker rondtoeren van meer tot meer en decor tot decor. In dit artikel lees je meer over de mooiste wandelgebieden in Zweden.

3. Slapen in de wildernis van Schotland

Voor het mooie weer ga je niet naar Schotland toe, voor buitenaardse natuur wel. Als je door de Schotse hooglanden rijdt, heb je het gevoel alsof je in je eentje bent afgezet in een andere wereld. Een ultieme roadtripervaring.

schotland, wildkamperen, europa
Bron: Unsplash

Sinds 2003 geldt in Schotland ‘the right to roam‘. Dit houdt in dat je in principe overal mag lopen én kamperen. We adviseren Loch Lomond, een meer in het westen van de zuidelijke Highlands. De wandelroute West Highland Way loopt langs de volledige oostkust van het 37 kilometer lange meer.

4. Wildkamperen in Zwitserland

Het overgereguleerde Zwitserland is een aparte vogel in dit rijtje. In het land mag je niet wildkamperen, tenzij je hoger zit dan 2.000 meter. Maar dat maakt het wel direct tot een unieke ervaring; slapen onder een bizar heldere sterrenhemel.

wildkamperen, europa, zwitserland
Bron: Unsplash

Dat wordt hiken door de bergen en slapen boven de boomgrens, die wordt aangehouden als grens voor wildkamperen. Let er wel op dat je maximaal één nacht op een locatie mag slapen. Een mooie route om te bewandelen is van Airolo naar Bellinzona.

5. Met de camper door IJsland

IJsland is het walhalla voor liefhebbers van ruige, vulkanische natuur. Als je daar bent, voelt het alsof je over de wereld loopt zoals-ie er miljard jaar geleden uitzag.

ijsland, wildkamperen, europa
Bron: Unsplash

Als reiziger mag je een tent opzetten in onbewoonde gebieden, bijna overal dus. Je mag alleen niet met je auto van de weg af. We adviseren om de toeristische Golden Circle te vermijden en écht de wildernis op te zoeken. Wij waren eventjes geleden voor een perstrip in IJsland. Lees hier ons verslag.

Check ook: Vanlife in Nederland: slapen in een vintage camper bij De Camphanen

Reageer op artikel:
Wildkamperen in Europa: 5 ultieme landen voor een gratis roadtrip
Sluiten