Redactie
Redactie accessories 24 okt 2016

Wil jij ook 100 jaar horlogevakmanschap om je pols dragen?

Horlogemerk Seiko heeft dit najaar honderd jaar vakmanschap uitgebracht in de vorm van een serie mechanische horloges, genaamd: Presage. De uurwerken van het Japanse merk zijn niet alleen aan de buitenkant bijzonder knap, ook het karakter van de Presage-collectie is om verliefd op te worden.

In de intro benadrukken wij de honderdjarige heritage met een reden. De roots van dit horloge gaan ver terug. Wat in 1913 begon met het eerste Japanse polshorloge, groeide in 1956 uit tot de introductie van een volledig automatisch uurwerk.

Bij een automaat zorgt elke beweging van de pols dat de zogenoemde rotor in beweging wordt gezet, waarmee de veer van het horloge wordt opgewonden. De energie die hiermee wordt opgewekt, zorgt ervoor dat het raderwerk in beweging wordt gezet. Het is als het ware een mini-universum om je pols: honderden metalen onderdelen die tot in het kleinste detail op elkaar zijn afgestemd. En juist dit is één van de redenen waarom liefhebbers zo dol zijn op mechanische horloges.

Ontwikkeling

In de jaren die volgden, creëerden de Japanners aan de lopende band diverse noviteiten. Saillant detail: dit gebeurde allemaal binnen de muren van Seiko Watch Corporation in Japan. Waar veel horlogemerken het specialisme van andere horlogefabrikanten zo nu en dan om hulp vragen, ontwikkelen de knappe koppen bij Seiko alles zelf. Van de eerste Japanse hi-beat kaliber tot ’s werelds eerste goed werkende chronograafautomaat.

In 2014 werd de ruim honderd jaar aan ervaring beloond met de Grand Prix d’Horlogerie de Genève, de meest prestigieuze prijs voor horlogemakers. Al die heritage vind je nu terug in de Presage. Waar de collectie voorheen alleen in een aantal geselecteerde landen verkrijgbaar was, kun je het fijne stukje techniek nu ook in Nederland om de pols krijgen. En dat hoeft geen vermogen te kosten. De compleet nieuwe SPB041J1, de blikvanger van de collectie, is al voor een kleine negenhonderd euro verkrijgbaar.

In samenwerking met Seiko

Reageer op artikel:
Wil jij ook 100 jaar horlogevakmanschap om je pols dragen?
Sluiten