Redactie
Redactie Life 21 apr 2016

Wil je salarisverhoging? Zo krijg je het

Vrijwel elke ochtend sta ik dromerig onder de douche. Die custom bike die op Manners voorbij kwam, denderen nog door m’n hoofd. Net als die wereldreis, dat coole horloge en die nieuwe Tesla. Maar hoe kom ik aan die hogere cijfers op m’n bankrekening? Het blijft een lastig vraagstuk.

Hopen op een flinke meevaller is niet realistisch en ook de illegale handel biedt een schraal perspectief. Hard werken lijkt de enige oplossing, maar als het even kan wél voor een hoger salaris. Lastig. Aankloppen bij een werkgever en vragen om een loonsverhoging is voor niemand een hobby. Toch is het noodzakelijk om bepaalde doelen te halen.

Ken je waarde

Een hoger salaris bij je huidige of nieuwe werkgever lospeuteren, komt eigenlijk vooral neer op goed onderhandelen. Kennis is macht, dus zorg dat je exact weet wat je waard bent vóór je de deur met de letters CEO opentrekt. Via de salariskompas of loonwijzer.nl kun je redelijk goed inschatten wat jouw waarde is. Rondvragen op LinkedIn of een recruitment-bureau bellen kan natuurlijk ook. Wat je waarde is, hangt grotendeels af van vraag- en aanbod. Zijn jouw skills gewild of staan er voor jou dertig anderen in de rij? Vacaturesites geven een goed beeld van de huidige stand van zaken.

Leuk idee, zo’n Tesla voor deur, maar waarom verdien jij hem precies?

Wees realistisch

Zet jezelf niet voor schut door een belachelijk bedrag te vragen. 10 tot 15 procent is haalbaar. Soms zelfs minder als je geen grote carrièrestap gaat maken. Zonder charmeoffensief en schaamteloos 50 procent meer vragen, gaat je helemaal niks brengen.

Kom met argumenten

Leuk idee, zo’n Tesla voor deur, maar waarom verdien jij hem precies? Waarom moet je werkgever maandelijks extra geld naar je overmaken? Houd niet simpelweg je hand op, maar bedenk goede argumenten waarom jij belangrijk bent voor het bedrijf. Kom met cijfers; laat zien wat de meerwaarde is sinds jij actief bent. Kom niet met non-argumenten als ‘een duurder huis’ of ‘het hogere salaris van je collega’, maar zet in op je eigen kracht.

[RELATED_ARTICLE article_id=”258541″]

Kies je moment

Wachten totdat je het lef hebt gevonden om het kantoor van je werkgever binnen te stappen, is niet geen waar deze tussenkop op doelt. Zorg dat je een flinke periode uitzonderlijk goed hebt gepresteerd en kom vervolgens met jouw voorstel. Pro-tip: maak een officiële afspraak en trek ‘m niet in de gang aan z’n mouw. Op die manier heeft je werkgever alle tijd en ruimte voor jouw voorstel. Goed om te weten: salarisverhoging vragen na een vakantie is nooit een goed idee.

Investeer in jezelf

Zit een salarisverhoging er niet in, probeer dan op andere vlakken voordeel te halen. Zet in op betere secundaire voorwaarden. Een telefoonabonnement, nieuwe laptop of leaseauto zijn mooie toevoegingen. Ook interessant: trainingen of een opleiding. Meer kennis betekent op langer termijn meer knaken. Ben je dagelijks lang onderweg? Vraag of je twee dagen per week thuis mag werken. Scheelt je een hoop ‘werktijd’, waardoor je uurloon gemiddeld stijgt. Ook flexwerken kan veel toevoegen, zeker indien je vader bent geworden of aan andere projecten wil werken op variabele tijden. Want laten we wel wezen: geld is ook niet alles. Of toch wel?

One day, brother, one day

Reageer op artikel:
Wil je salarisverhoging? Zo krijg je het
Sluiten