Redactie
Redactie Food & Drinks 22 nov 2017

Masterclass wijnproeven #1: herken het uiterlijk van een wijn

Iedereen kan wijn drinken, maar niet iedereen kan wijnproeven. Het vergt oefening om een wijn te beoordelen. Het oefenen wordt leuker en interessanter na een tijd, omdat je er meer ervaren mee wordt. De komende vier weken focust wijnkenner Tom Lelifeld op het systematisch proeven van wijn. De eerste stap: het uiterlijk van de wijn.

Om een wijn wereldwijd op dezelfde manier te beschrijven, is een systematische manier van wijnproeven in het leven geroepen door het WSET. Dit is de nummer één – wereldwijd erkende – wijnschool. Het is een vierstappenplan dat werkt en helpt om de wijn die je proeft te ontrafelen en een objectieve conclusie te trekken. Deze aanpak wordt wereldwijd door elke wijnliefhebber gebruikt om wijn te beoordelen. De vier stappen zijn: het uiterlijk, de neus, de smaak en conclusie.

De setup

De ideale setup voor het proeven van wijn is in een ruimte zonder invloeden van buitenaf. Geen geuren van eten, rook of parfum. Geur-vrij dus. Ook natuurlijk licht en een witte ondergrond om de kleur te bepalen, is belangrijk. Verder dient je gehemelte schoon en neutraal zijn, dus laat sigaretten, koffie of kauwgom thuis. Ook is een tulp-achtig wijnglas nodig. Dit type glas is breed van beneden en wordt smaller aan de bovenkant. Perfect voor het walsen en het behouden van de wijnaroma’s.

Als je een wijn omschrijft, hou het dan bij simpele woorden die iedereen begrijpt. Kies voor heldere woorden als aardbeien, leer, zoet en vanille. Leg je beleving uit, zoals je het aan een een vriend zou doen. Wat zie, ruik en proef je? Vind je de wijn lekker? En wat is je objectieve conclusie?

Bekijk het uiterlijk voor je begint met wijnproeven

De belangrijkste reden om naar het uiterlijk van de wijn te kijken, is het eventueel achterhalen van fouten. Is de wijn te oud of heeft de kurk z’n werk niet gedaan door lucht binnen te laten? Dan zie je dit aan de kleur en kun je de wijn afschrijven. Afgeschreven wijnen kunnen een oranje tot bruine kleur hebben, maar dit wil nog niet meteen zeggen dat de wijn niet goed is. Het is vaak ook een herkenning van een gezonde wijn die een aantal jaren is weggelegd. Wijn die er dof uitziet kan ook een fout zijn, alhoewel er steeds meer wijnen op de markt komen die niet gefilterd zijn.
Kijk eens naar de kleur van de wijn. Hoe intensief is de kleur? Draai het glas boven een witte achtergrond en kijk door het glas naar de rand van de wijn. Welke kleur is het?

Kleuren

Paars: indicatie van een jonge/jeugdige wijn
Robijn (robijnrood): indicatie van een middeljonge wijn
Granaat (oranje): een indicatie van een oudere wijn
Bruinrood: een indicatie van een oudere wijn

Voor witte wijn
Citroen: een indicatie van een jonge/jeugdige wijn
Goud: een indicatie van een oudere wijn
Amber: een indicatie van een oudere wijn

Voor rosés
Rose: een indicatie van een jonge/jeugdige wijn
Zalm: een indicatie van een middeljonge wijn
Oranje: een indicatie van een oudere wijn

Een paar voorbeelden om het uiterlijk van een wijn te beschrijven: helder, bleke kleurintensiteit, paars; helder, diepe kleurintensiteit, paars; helder, bleke kleurintensiteit, citroen kleur.

Nu je het uiterlijk van een wijn kan onderscheiden, gaan we volgende week verder met de neus! Proef in de tussentijd wat wijnen met behulp van mijn systematische aanpak voor het proeven van wijnen, een handig en exclusief documentje dat je stap voor stap begeleidt!

Volg Tom via zijn blog, Instagram en Facebook.

Reageer op artikel:
Masterclass wijnproeven #1: herken het uiterlijk van een wijn
Sluiten