Redactie
Redactie Cars 6 feb 2018

Wij gingen een dag op stap met de snelste SUV ter wereld

De Bentley Bentayga is met een topsnelheid van boven de driehonderd kilometers per uur (301, welteverstaan) de snelste SUV ter wereld. In ieder geval totdat de Lamborghini Urus het toneel betreedt. Dennis nam de ietwat tragere V8 diesel – de eerste diesel ooit van Bentley, nog altijd goed voor zo’n 435 pk en een top van 270 km/h – mee naar de Gelderse Veluwe om daar in alle stilte te genieten.

Tekst en foto’s door Dennis Wierenga.

Volgens Bentley zelf is de Bentayga niet alleen de snelste SUV ter wereld, maar ook de meest luxueuze. Wij geloven de heren in Crewe op hun woord. In de korte tijd dat wij hem reden, kwamen we in ieder geval niets te kort. Tijd om van alle opties te genieten was er helaas niet, want er moest natuurlijk ook gefotografeerd worden.

En zodra je even stilstaat en je ogen de tijd geeft om door het interieur dwalen, valt het pas op hoe gedetailleerd de auto daadwerkelijk is. Je hoeft geen expert te zijn om in te zien dat dit vakwerk is. Van het witte leer met diamant-patroon en de rood gestikte en gevleugelde B’tjes op de zetels tot aan de perfect gevormde asbakjes, optioneel voor een kleine vijfhonderd euro en een absolute must voor de sigaar connoisseur. Alles is handgemaakt of gekeurd door het arendsoog van een expert.

Vanbuiten is de auto vooral imposant, waar alleen de afgeronde lijnen enige vorm van subtiliteit laten zien. Waar met name de achterste passagiers zich in een privévliegtuig zullen wanen, heeft de auto aan de buitenkant meer weg van een slagschip. Al heeft ook dat zo zijn voordelen. Zo zullen er weinig mensen links blijven kleven als ze de massieve grille in hun spiegels krijgen.

De foto’s

Nou is Neerlands natuurpark natuurlijk niet echt een plek om helemaal los te gaan. Ten eerste omdat er weinig heuvels en modderwegen te vinden zijn om de SUV op zijn offroad kwaliteiten te kunnen beoordelen en ten tweede omdat we gewoon te veel respect hebben voor moeder natuur. In plaats daarvan worden we getrakteerd op een schouwspel tussen wolkendek en gevormd aluminium.

Als we na de fotoshoot in de auto stappen, voelt het ongetwijfeld hetzelfde als wanneer een Britse gentleman thuis komt van zijn fazantenjacht. Het enige wat er mist is een open haard. Met een prijskaartje van zo’n 350.000 euro is de auto ook direct net zo prijzig als een huis, en dat is natuurlijk niet mals, ondanks de waslijst aan extra’s.

Dan rijst natuurlijk de vraag of de Bentayga die prijs wel waard is? De loyale Bentley achterban denkt in ieder geval van wel en zij zijn de echte experts als het op luxe aankomt. De 3.500 exemplaren voor het eerste jaar waren in no-time uitverkocht alsook de 2.000 extra bolides. In sommige landen bedraagt de wachttijd nog altijd een jaar, en dat zal ongetwijfeld niet voor niets zijn. Wij waren in ieder geval onder de indruk.

Reageer op artikel:
Wij gingen een dag op stap met de snelste SUV ter wereld
Sluiten