Wie had dat gedacht, gamen is goed voor het geheugen

Wilde je dit weekend even alles vergeten door een potje hersenloos gamen? Dan hebben we slecht nieuws voor je, gamen schijnt dus hartstikke goed voor het geheugen te zijn.

Een Canadees onderzoek bewees dat het spelen van videogames heel erg goed is voor het geheugen. Ze lieten een groep mensen van tussen 55 en 75 jaar oud een half uur per dag Super Mario 64 spelen. De andere groep moest een half uur per dag gebruiken om piano te leren. De focusgroepen hebben een halfjaar lang gegamed en wat bleek nou? Zij scoorden uiteindelijk veel beter dan de pianisten.

Gamen is het brein trainen

Na zes maanden moesten de gamers en de pianisten allebei een serie testen afnemen. Deze cognitieve testen waren volledig ingericht op het geheugen. De gamende groep maakte deze test aanzienlijk beter dan de pianisten. Hieruit konden de onderzoekers concluderen dat gamen daadwerkelijk goed voor het geheugen is en zelfs een  medicijn kan zijn voor dementie.

Maar er zit wel een kleine keerzijde aan dit onderzoek, de gamers speelden Super Mario 64. Deze game dwingt je juist te focussen om alle verzamelbare objecten te vinden. Dit maakt het brein een stuk alerter dan bij een andere game. Een andere game kan zeker een goede breintrainer zijn, maar er is wel met opzet gekozen voor de Nintendo 64 klassieker. Toch, het is goed om te weten dat gamen een perfecte preventie voor dementie is.

Reageer op artikel:
Wie had dat gedacht, gamen is goed voor het geheugen
Sluiten