Pim Jansen
Pim Jansen Life 29 september 2018

5x bijzondere, betaalbare single malt whisky uit Campeltown

Een malt whisky mag pas de titel ‘malt’ voeren als het goudgele vocht minstens drie jaar heeft kunnen rijpen. Hoe langer de whisky de tijd krijgt om tot rust te komen, des te vollediger zal de smaak uiteindelijk zijn (een enkele uitzondering daargelaten). Minstens zo belangrijk is de afkomst. Een Lowland Whisky zal heel anders smaken dan een Islay en de echte liefhebber proeft dat.

Campeltown: Whiskyhoofdstad van de wereld

Nu zijn er vele whisky regio’s: Islay, Highland (check 5 toppers hier), Lowland, Speyside (deze 5 hebben wij geproefd) en Campeltown. Die laatste is met name bijzonder vanwege de geschiedenis. Niet dat er veel werd gevochten, juist niet. Er werd wel veel whisky geproduceerd. Ooit was dit het centrum van de whiskyindustrie in Schotland, met meer dan 20 distilleerderijen. De Campeltown whisky was erg populair tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren ’20 van de negentiende eeuw, en werd op grote schaal gesmokkeld. Na de hoogtijdagen volgde echter economische neergang. Gelukkig zijn de mooiste whisky’s overgebleven en is er zelfs recent nog een gesloten distilleerderij heropend. Hoog tijd dus voor een ware ontdekkingstocht.

Hazelburn 10 years – 70 cl – 48.99 euro

Springbank Distillery in Campbeltown produceert 3 verschillende single malt whisky’s:

  • Springbank
  • Hazelburn
  • Longrow

Als een van de weinige, door familie gerunde distilleerderijen die nog in Schotland actief zijn, kunnen ze experimenteren met verschillende vaten en destillatiemethoden. Hazelburn is drievoudig gedestilleerd en ongedoopt. Het maakt nu deel uit van het kernassortiment van Springbank Distillery. Hazelburn ontstond nadat hoofddestilleerder Frank McHardy ontslag had genomen bij de Bushmills-distilleerderij. Het deelt veel kenmerken met Bushmills, maar heeft meer gewicht en diepte. Na tien jaar rijping in voormalige bourbonvaten wordt deze gebotteld bij een alcoholpercentage van 46%.

Neus: Gestoofde peren en gebakken appels worden gevolgd door honingraat en toffees.
Smaak: Een heerlijke en rijke whisky met vanille- en honingaroma’s, zoethout volgt met een verfrissende pittigheid.
Finish: Zacht, rijk en lang waarbij de fruittonen extra duidelijk aanwezig zijn.

Hazelburn whisky

Glen Scotia Double Cask – 70 cl – 39.95 euro

Campbeltown een geïsoleerde plaats. De whisky die hier wordt geproduceerd, is ook bijzonder, zozeer zelfs dat deze als een afzonderlijke regio wordt geclassificeerd. Met een uitstekende watervoorziening, gemakkelijke toegang tot turf en graan en een groeiende markt in Victoriaans Groot-Brittannië en daarbuiten, had Little Campbeltown in 1851 maar liefst 28 distilleerderijen en had zichzelf met trots uitgeroepen tot ‘de whiskyhoofdstad van de wereld’. Vandaag zijn er nog maar drie distilleerderijen over. Onder hen is de Glen Scotia Distillery.

Neus: Een gebalanceerde en subtiele mix van houtachtige en fruitige aroma’s zoals perzik, appel en gekonfijt fruit. Ook enkele aangename fudge, geroosterde marshmallows, bruine suiker en een verfijnd zoutgehalte.
Smaak: Iets vettig met pittige en kruidige tonen. Vrij krachtig en levendig op de tong, maar toch geraffineerd en mooi eiken naar voren met invloeden van de kust.
Finish: De invloed van de rijping op sherryvaten komt duidelijk tot uiting. Het geheel wordt compleet met aangename tonen van donkere chocolade en koffietonen.

Glen Scotia double cask whisky

Glen Scotia 15 years – 70 cl – 49.95 euro

Deze 15-jarige single malt van de Glen Scotia-distilleerderij is gedurende 15 jaar zacht gerijpt in met de hand geselecteerde Amerikaanse eikenvaten om het ware karakter van een Campbeltown malt whisky te leveren. Gebotteld op een sterkte van 46% unchill-filtered voor een zachte smaak en een intens rijk karakter.

Neus: Gedroogd fruit en citrusschil overspoeld met zeespray.
Smaak: Kruidig ​​aromatisch fruit en vanille tonen van de Amerikaanse eik geven een zacht en afgerond karakter.
Finish: Droog en moutig.

Glen Scotia 15 years old whisky

Springbank Longrow Peated – 70 cl – 41.99 euro

Longrow is de meest geturfde variatie die wordt geproduceerd bij Springbank, waarbij de mout gedurende maximaal 48 uur wordt gedroogd boven turfrook. Het is dubbel gedestilleerd, waardoor er meer aromaverbindingen overblijven. Dit wordt veroorzaakt omdat bij elke destillatie enkele van de lichtste en zwaarste moleculen uit het mengsel worden verwijderd.

Driedubbele distillatie is behoorlijk populair en heeft de neiging een meer verfijnde whisky te geven. Aan de andere kant zijn er de aanhangers van de theorie dat een minder verfijnde whisky een groter bereik aan smaakstoffen zou bevatten en daarom een ​​complexere en interessantere smaak zou hebben. Zo zou een meer verfijnde whisky mogelijk subtiliteiten tonen die verloren zouden gaan in een minder verfijnde whisky.

Kleur: Bleek goud.
Neus: Eerst aroma’s van romige vanillecustard, vervolgens komt het maritieme Campbeltown-karakter naar voren met turfrook, zeezout, leer, mineralen en kruiden. Het geheel is verzacht door aroma’s van geroosterde marshmallows en een rijke fruitigheid.
Smaak: Rijk en romig, nietig lichtzoete tonen van druiven en rabarber, consequent door turfrook, zwarte peper, medicinale tonen en een hint van zeezout. De afdronk is heerlijk lang en rokerig.

Longrow Peated whisky

Kilkerran 12 Years Single Malt – 70CL –  49.95 euro

Na 12 jaar en een boel “Work In Progress” bottelingen is dit de eerste versie van single malt Scotch whisky van de Glengyle Distillery na de heropening in 2004! De Kilkerran 12 Year Old is lichtgoud met een volle smaak, niet-koud gefilterd en is gerijpt in een combinatie van 70% bourbonvaten en 30% Sherry-vaten.

Neus: Eiken tonen zijn dominant, gevolgd door geroosterde marshmallows en gedroogde vruchtenpudding, evenals kersen, marsepein en een vleugje turf.
Smaak: Aanvankelijk fruitig met citrustonen en sinaasappelschil, daarna: vanille, butterscotch, honingraat en bitterkoekjes.
Finish: Fluweel en zacht met citroen meringue.

Kilkerran whisky
Reageer op artikel:
5x bijzondere, betaalbare single malt whisky uit Campeltown
Sluiten