Mix de lekkerste whisky cocktails met Monkey Shoulder

Hoe moet je whisky drinken? Als je het aan een liefhebber vraagt, zul je waarschijnlijk altijd hetzelfde antwoord krijgen: neat en single malt. Deze mening van de puristen is bijna de norm geworden, maar waarom zou je niet eens iets anders proberen? Want ook een goede whiskycocktail maken is een kunst. Dus laat je niet beïnvloeden door ”hoe het hoort”, en geniet lekker van deze heerlijke originele cocktails met een unieke whisky die juist perfect is om te mixen: Monkey Shoulder.

Wat heeft de schouder van een aap ermee te maken?

Monkey Shoulder is een favoriet uit de bar-industrie en is dit jaar voor de vierde keer uitgeroepen tot most trending whisky door Drinks International. Deze soepele en vooral toegankelijke whisky is een blend van drie heerlijke Single Malts uit de Speyside regio. Samen vormen ze de eerste Triple Malt whisky ooit, die zich net zo thuis voelt tussen enkel ijsklontjes als in een lekkere cocktail. De zachte smaak maakt het ideaal voor de beginnende whiskydrinker. Monkey Shoulder is een eerbetoon aan het verleden, toen de Schotse mannen zich in het zweet werkten in de distilleerderij en met de hand het drogende gerst moesten omdraaien. Hier kregen ze een schouderblessure van die in de volksmond een ‘monkey shoulder’ genoemd werd.

De kunst van de cocktails

Whisky mixen blijft een gevoelig puntje. Een goede single malt van 25 jaar oud moet je niet in een cocktail gooien en een Jack & Coke wordt niet gezien als een drank waar je als whiskyliefhebber vrolijk van wordt. Een oude, dure whisky raakt in een mix namelijk alle smaken en aroma’s kwijt die hij door het lange rijpen heeft verkregen. Zonde dus. Toch heeft ook whisky zeker een plek in een cocktail, mits je het goed aanpakt en de juiste whisky gebruikt. De smaken komen in een goede mix zelfs iets beter naar boven en een kwalitatief goede whiskycocktail is een genot voor de tong. Dus of je de goudbruine drank nu liever puur drinkt of met ijs, we raden iedereen aan om de volgende cocktails eens een kans te geven. Smaken verschillen, maar laat iedereen op zijn eigen manier van deze geweldige drank genieten.

Ginger Monkey

Wat je nodig hebt

 • 50ml Monkey Shoulder whisky
 • 120ml Dry Ginger Ale
 • 1 schijfje sinaasappel

Hoe je hem maakt

 1. Vul een lang glas met ijsblokjes.
 2. Voeg de Monkey Shoulder en de ginger ale toe.
 3. Roer het geheel zachtjes en voeg de sinaasappel toe.

Morning Glory Fizz

Wat je nodig hebt

 • 60ml Monkey Shoulder
 • 1 lepel Mansinthe absinthe
 • 20ml citroensap
 • 20ml suikersiroop
 • 1 eiwit
 • Een scheutje Spa Rood

Hoe je hem maakt

 1. Doe alle ingrediënten behalve de Spa Rood in een cocktailshaker en schud.
 2. Voeg ijs toe en schud alles nog een keer goed door.
 3. Doe een scheutje Spa Rood in een glas en voeg de rest toe.
 4. Spray er nog een klein beetje Absint op.

Drie Amsterdamse barren waar je Monkey Shoulder kunt proeven

Flying Dutchmen Cocktails

Een leuke bar aan de singel met meer dan 500 verschillende soorten drank achter de bar. Bij Flying Dutchmen Cocktails willen ze je graag kennis laten maken met unieke cocktailrecepten van barmannen uit het verleden. Ga hier eens naartoe voor een lekkere Monkey Shoulder cocktail zoals de hierboven genoemde Morning Glory Fizz.

House Bar

Vroeger was deze bar aan de Wallen de uitgelezen plek om aapjes te kijken – letterlijk. De apen werden meegebracht door zeelieden en matrozen om hun uit de hand gelopen drankrekeningen van de bar te betalen. Hier kun je genieten van de In’t Aepjen, een unieke Monkey Shoulder-cocktail met munt en framboos, vernoemd naar een café in Amsterdam.

House bar

Rosalia’s Menagerie

Een cocktailbar geïnspireerd door ons verleden van handel, distilleren en innovatie. Elk drankje heeft hier een verhaal. Zo ook de Monkey Fist cocktail. Vernoemd naar een ingewikkelde knoop. Een gebruikt door zeelieden om hun touw makkelijker naar de oever te werpen. Ogenschijnlijk onschuldig, hoewel de knoop ook werd gebruikt als een wapen in tijden van nood. Ogenschijnlijke frisse cocktail met een stevige body.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mix de lekkerste whisky cocktails met Monkey Shoulder
Sluiten