Jan
Jan Life 2 dec 2018

WhatsApp verwijderen? Daar moet je ballen voor hebben!

De kans dat je ooit overwogen hebt om WhatsApp van de smartphone te verwijderen is behoorlijk groot. Toch doe je het niet. De reden: sociale druk. Stel het maar eens voor in je vriendenkring. Menig mens zou verbaasd staan te kijken en zich gaan afvragen hoe ze je dan moeten bereiken. Wellicht is dat laatste juist de reden om de app inderdaad te verwijderen. Het verhoogt namelijk de bereikbaarheid en of dat iets goeds is weten we zo net nog niet. 

Juist omdat WhatsApp wordt gebruikt voor het verspreiden van veel onzinnige mededelingen, filmpjes die vooral ‘leuk’ moeten zijn en eigenlijk weinig wordt gebruikt voor het echt onderhouden van contacten, is het voor veel mensen logisch in ieder geval de notificaties uit te zetten of de app volledig te verwijderen. Maar er zijn meer redenen te bedenken waarom het verwijderen van de app nog geeneens zo’n slecht idee is.

Grote afleiding door veel tijd

Je zou eigenlijk eens moeten nagaan hoeveel tijd je dagelijks besteed aan WhatsApp en of dat eigenlijk wel zo zinvol is. De kans is groot dat je meer tijd kwijt bent aan het gebruik van de app dan je eigenlijk wil. Gebruik je de app ‘My Phone Time’ voor Android? Je zal zien dat het gebruik van WhatsApp enorm is. Gebruik je ook Instagram? De kans is groot dat ook die app veel tijd in beslag neemt. Kortom dergelijke ‘social apps’ zijn enorm belastend voor een effectieve besteding van je tijd.

Nu zal niet iedereen evenveel tijd doorbrengen op WhatsApp of een andere social app. Het probleem is echter wel dat dergelijke apps handig inspelen op de angst van veel mensen om maar niks te moeten missen. Krijg je een mededeling, dan ben je snel geneigd om even te checken of het interessant is. Voor je het weet heb je alweer 10 minuten verspeeld aan zo’n app. Niet echt productief dus. WhatsApp en daarmee ook andere apps, leiden je dus af. Streng zijn voor jezelf kan je dus helpen om effectiever om te gaan met je tijd. Zet bijvoorbeeld de notificaties uit of laat je smartphone gewoon in je jas of tas zitten als je een afspraak of een meeting hebt.

WhatsApp gaat videogesprekken voor groepen ondersteunen

Miscommunicatie en privacy

WhatsApp dwingt je om te communiceren. Dat kan handig zijn, maar het kan ook snel leiden tot misverstanden. Gebruik je vaak emoji’s? Zorg er dan voor dat je gesprekspartner ook weet wat je ermee bedoeld. Dat geldt ook voor de leesbevestiging, het bekende blauwe vinkje. De een verwacht direct een antwoord, terwijl de ander zich juist niet geroepen voelt om direct te reageren. Beperk je het gebruik van WhatsApp, dan is de kans op miscommunicatie ook stukken minder.

Met het gebruik van WhatsApp verdwijnt ook een groot deel van je privacy. De app is immers eigendom van Facebook en zoals we weten is Marc Zuckerberg gek op het verzamelen van data. Bij voorkeur zoveel mogelijk. Goede reden dus om WhatsApp te verwijderen en Zuckerberg het nakijken te geven.

Donkere dag voor WhatsApp: advertenties nemen de app over

Durf je het aan om WhatsApp te verwijderen?

Hoe verleidelijk het ook is om WhatsApp te verwijderen, we doen het niet. Net als veel mensen het makkelijk vinden om even snel een berichtje te versturen, zo makkelijk vinden we het ook om bereikbaar te zijn. De nadelen nemen we dus voor lief. De app richt zich op het stukje ‘gemak’ en daar zwichten we dus massaal voor. Want stel je voor dat je opeens geen WhatsApp, Facebook, Twitter of Instagram zou hebben. Een mailtje versturen doe je namelijk minder snel dan iemand even ‘appen’. Ook al weet je dat het tijd kost.

Wil je toch wat meer tijd voor jezelf hebben en minder tijd besteden aan allerlei tijd-consumerende apps? Probeer het dan eens een week zonder. Maak een backup van je Whatsapp en verwijder de app. Terugzetten kan immers altijd weer.

Bedrock

Reageer op artikel:
WhatsApp verwijderen? Daar moet je ballen voor hebben!
Sluiten