Jan
Jan Stuff 6 sep 2018

WhatsApp komt met een belangrijke (en handige) update waar al een tijd naar uitkijken

Handig dat WhatsApp regelmatig met updates komt, maar laten we de belangrijkheid van de updates vooral niet overdrijven. De ene update is de andere niet en dus is de impact niet altijd even groot. De laatste update is er wel een die aandacht verdient; je kan namelijk met je iPhone nu ook in de notificaties zien welke afbeelding  is verstuurd. Ook gaat WhatsApp waarschuwen voor onbetrouwbare links. 

De notificaties van WhatsApp zijn handig, je ziet direct wie wat heeft gestuurd (tenzij al je contacten je tegelijkertijd gaan inboxen uiteraard). De nieuwe update zorgt er niet alleen voor dat je afbeeldingen ziet in de notificaties, ook GIF’jes worden getoond. Vind je het toch irritant, dan kun je het ook gewoon uitzetten.

Verbetering: klein, maar fijn

De update mag misschien geen wereldschokkende verbeteringen bevatten, handig is het wel. Je kan nu dus volstaan met het bekijken van je notificaties en dus kan je op basis van wat je ziet bepalen of je de hele applicaties wil openen. Het beantwoorden van de berichten kon al vanuit de notificatie zonder de app te openen. De inhoud van de notificaties kun je zelf aanpassen door middel van de volgende stappen:

  • Controleer allereerst of media voorvertoning aangevinkt is bij de instellingen. Hier kun je de functie uiteraard ook weer uitschakelen.
  • Je kunt een afbeelding in preview zien met een iPhone die beschikt over 3D Touch. Druk iets harder op de notificatie en het bericht vouwt zichzelf uit tot een preview van de afbeelding of GIF.
  • Geen iPhone met 3D Touch? Geen probleem. Veeg simpelweg naar links en tik op bekijken.

Bieden onze tips onvoldoende soelaas, ook al heb je de media instelling correct geconfigureerd? Dan kan er sprake zijn van een bug. Boos worden op WhatsApp of op je toestel heeft geen zin, WhatsApp is er van op de hoogte en werkt aan een oplossing!

WhatsApp waarschuwt tegen onbetrouwbare links

Een ander onderdeel van de laatste update is ook alleen van toepassing voor iOS toestellen, iPhones dus. Whatsapp geeft je een vriendelijke waarschuwing wanneer je een link in een chatbericht ontvangt en de link zou een veiligheidsrisico inhouden. Op die manier stelt WhatsApp je in staat om zelf te beslissen of je de link wil openen of niet.

Ook de fraudehelpdesk is blij met deze ontwikkeling. “Het gebeurt bijvoorbeeld dat mensen een valse betaallink krijgen toegestuurd.” Het is niet helemaal duidelijk hoeveel verdachte links er via WhatsApp worden verstuurd, net als dat niet bekend is hoe WhatsApp beoordeelt of een link onveilig is. De fraudehelpdesk laat desgevraagd aan NOS weten dat er in 2018 tot nu toe o’n 150 meldingen zijn binnen gekomen over fraude via links in een WhatsApp-chat. Dat aantal komt neer op tien procent van het totaal aantal meldingen over fraude.

Reageer op artikel:
WhatsApp komt met een belangrijke (en handige) update waar al een tijd naar uitkijken
Sluiten