WhatsApp oprichter haalt uit: “Het is tijd om Facebook te verwijderen”

De naam Brian Acton zegt je waarschijnlijk niet zoveel, maar hij heeft je leven wel een stuk gemakkelijker gemaakt. De beste man is namelijk de mede-oprichter van Whatsapp. Samen met Jan Koum begon hij de populaire berichtendienst die tegenwoordig op bijna ieder toestel te vinden is. Facebook maakte hem miljardair, maar dat weerhoudt hem niet om het social media platform onderuit te halen.

Zestien miljard dollar. Dat is het gigantische bedrag dat Jan Koum en Brian Acton kregen van Facebook voor WhatsApp. Koum bleef vervolgens aan boord om de dienst die hij oprichtte te leiden. Acton besloot om samen met zijn vrouw, Tegan, Sunlight Giving te beginnen. Met deze non-profit organisatie wil Brian vooral families met een laag inkomen en kinderen vooruit helpen.

Verwijder Facebook

Hij lijkt daarmee afstand te doen van zijn periode bij Whatsapp en Facebook, maar dat weerhoudt hem niet om zijn mening te geven. Via een tweet liet hij weten dat het in zijn ogen tijd is om Facebook te verwijderen. Natuurlijk kreeg hij meteen de vraag waarom we dit zouden moeten doen. Daarop heeft hij nog niet gereageerd, maar de reden laat zich wel raden.

Onlangs werd namelijk bekend dat een databedrijf gebruikersgegevens van miljoenen Facebook-gebruikers had verzameld via een datalek. Deze zouden vervolgens gebruikt zijn om Donald Trump te helpen bij zijn verkiezingscampagne. Met behulp van de data die Cambridge Analytica verzamelde via het Social Media kanaal kon het campagneteam van Trump gerichter politieke reclame tonen aan internetgebruikers.

Misbruik van data

Facebook ontkent dat het om een datalek gaat en dat de gebruikers toestemming hebben gegeven om hun informatie te delen. Zo is de data niet gestolen door een hack. Ondanks dat de data niet op onrechtmatige manier verkregen is, werd Cambridge Analytica toch geschorst door Mark Zuckerberg. Het databedrijf heet namelijk wel de voorwaarden van Facebook geschonden door de informatie te gebruiken voor advertenties.

“De fundamenten van hoe mensen met elkaar omgaan verkruimelen” – Chamath Palihapitiya.

Facebook is dus niet direct schuldig aan het feit dat er misbruik gemaakt is van hun informatie. Toch is dit geen best nieuws voor het social media kanaal, want dit roept opnieuw de vraag op of het wel verstandig is om zoveel van jezelf te delen via dit soort diensten. Data is macht en we geven het massaal aan partijen die er geld aan willen verdienen. Hier kan misbruik van worden gemaakt met vergaande gevolgen zoals het beïnvloeden van verkiezingen.

Facebook is een gevaar voor de samenleving

Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom Brian Acton nu oproept om Facebook te verwijderen. Hij is niet de eerste die dit doet. Ook de man die lange tijd verantwoordelijk was voor de groei van Facebook haalt keihard uit. Chamath Palihapitiya noemt zijn oud werkgever een gevaar voor de samenleving en voelt zich enorm schuldig dat hij hieraan heeft bijgedragen.

We leggen door diensten als Facebook ongekend veel macht bij deze partijen en dat kan vergaande gevolgen hebben. “De fundamenten van hoe mensen met elkaar omgaan verkruimelen”, aldus Chamath Palihapitiya. Het is daarom misschien tijd om het advies van Brian Acton op te volgen.

Reageer op artikel:
WhatsApp oprichter haalt uit: “Het is tijd om Facebook te verwijderen”
Sluiten