Redactie
Redactie Stuff 30 mei 2018

WhatsApp introduceert handige functie met een duister randje

WhatsApp komt met een update waardoor het uploaden van foto’s aanzienlijk sneller zal gaan. Niet verkeerd, maar er zit ook een duister randje aan dit verhaal. 

Eerst de huidige situatie. Zodra je fotoselectie is afgerond, kom je in het edit-scherm. Hier kun je de foto’s bewerken, verkleinen of van een filter voorzien. Vervolgens druk je op ‘verstuur’ en zullen de foto’s naar je gesprekpartner(s) geüpload worden. Dit kan soms even duren, omdat de foto’s eerst naar de servers van WhatsApp worden gestuurd. WhatsApp zorgt vervolgens dat ze aan de andere kant van de lijn terechtkomen. Deze procedure wordt aangeduid met een tikkend klokje in de verstuurde foto en verandert in vinkjes zodra de foto is verstuurd.

Na de update, die vanaf heden wordt uitgerold, worden de foto’s al naar de servers van WhatsApp – en dus naar die van Mark Zuckerberg – gestuurd zodra je de selectie afrondt. Op het moment dat jij de foto wil bewerken, staan de ruwe foto’s dus al op de server. Het grote voordeel is dat er amper of geen wachttijd meer is zodra je op ‘verstuur’ klikt. Beter.

Privacy X WhatsApp

Het nadeel is dat jouw onbewerkte foto’s op een server terechtkomen. Geen ramp, want de foto’s worden volgens het techbedrijf verwijderd zodra ze zijn verstuurd. Het duistere randje schuilt hem in de kwetsbaarheid van onze privacy. Wéér beschikt een databedrijf – al is het maar voor een korte periode – over privé-materiaal. Ja, het wordt verwijderd, maar inmiddels weten we allemaal dat lang niet alle techbedrijven * kuch * Facebook * kuch * verstandig omgaan met jouw data. Anderzijds is overdreven paranoïde in dit geval niet nodig en is extra snelheid tijdens het versturen van foto’s een mooi winst. Zolang we maar collectief stil blijven staan bij de gevoeligheid van onze data.

Reageer op artikel:
WhatsApp introduceert handige functie met een duister randje
Sluiten