Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Life 24 sep 2020

WhatsApp gaat Snapchat achterna met langverwachte nieuwe functie

Foto’s en video’s versturen die na een tijdje weer verdwijnen: op Instagram en Snapchat is het de normaalste zaak van de wereld.

Nu Facebook al zijn chat-apps meer gelijk aan het trekken is zal het je dan ook niet verbazen dat het bedrijf aan een soortgelijke feature voor WhatsApp werkt. Dat blijkt uit de code van de nieuwste testversie van de app.

WhatsApp test Expiring Media

Je kunt je als gebruiker namelijk aanmelden voor WhatsApp Bèta. Dat is de testversie van de chat-app, waarin ontwikkelaars nieuwe features, veranderingen en aanpassingen testen. Sommige features komen later naar de reguliere versie die iedereen gebruikt, andere features worden weer geschrapt.

Tot die eerste categorie behoort hoogstwaarschijnlijk ‘Expiring Media’. Dat is een nieuwe feature waarmee je video’s en foto’s naar WhatsApp-contacten kunt versturen. De catch: ze verdwijnen nadat de ander jouw bericht heeft geopend en/of nadat ze de chat weer hebben verlaten.

Geen tijdslimiet?

Opvallend genoeg lijkt het erop dat je geen tijdslimiet kunt instellen. Wellicht gaat WhatsApp die functionaliteit later nog toevoegen, maar voor nu blijft het bij berichten die meteen verdwijnen. Ook opvallend: er staat dan vervolgens niet bij dat de media is verdwenen, wat wel gebeurt als je op de reguliere wijze een chatbericht verwijdert. De foto of video in kwestie is simpelweg… weg.

Een oplossing om de video’s en foto’s in kwestie langer te kunnen bekijken is dan natuurlijk het maken van een screenshot als ontvanger. Snapchat en Co. gaan dat tegen door de verzender ervan op de hoogte te brengen dat er een screenshot is gemaakt. Op dit moment is het onduidelijk of WhatsApp daar ook voor kiest.

Voorlopig blijft het bij een test in de bèta-versie van WhatsApp. Het kan maanden duren voordat dergelijke functionaliteit zijn weg vindt naar de versie van de chat-app die iedereen gebruikt. Wordt vervolgd dus!

Reageer op artikel:
WhatsApp gaat Snapchat achterna met langverwachte nieuwe functie
Sluiten