Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 14 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Gevaarlijke WhatsApp-truc wist al je gesprekken

WhatsApp is een van de populairste apps, wereldwijd. Met meer dan 2 miljard actieve gebruikers is de chat-app ook bijzonder interessant voor mensen met minder goede bedoelingen. Denk aan hackers of scammers.

Je kent de verhalen wel: speciale codes die in SMS’jes gestopt kunnen worden waardoor je iPhone crasht, of notificaties die ervoor zorgen dat je telefoon vastloopt. Vervolgens werkt de fabrikant van je smartphone weer je besturingssysteem bij, en is je toestel niet langer gevoelig voor dergelijke trucs.

Gevaarlijke WhatsApp-codes

Nu is WhatsApp weer het slachtoffer van dergelijke praktijken. Er gaat namelijk op dit moment een lading zogenaamde crashcodes rond, ook wel bekend als tekstbommen. Wanneer je die berichten opent crasht je WhatsApp-app meteen, zowel op iOS als Android. De berichten bestaan uit bijzondere tekens die je normaliter nooit gebruikt, maar er samen voor zorgen dat WhatsApp het bericht niet goed kan verwerken.

Sterker nog, de chat-app heeft daar zoveel moeite mee dat de app geheel stopt met werken. Een andere methode om jouw WhatsApp zo’n code voor te schotelen is met de zogenaamde Virtual Contact Cards, kaartjes die je krijgt als iemand een contact deelt via WhatsApp. Wanneer de app die inlaadt kan het ook foute boel zijn.

Al je berichten kwijt

De speciale tekens vinden hun oorsprong in Brazilië, maar worden nu wereldwijd rondgestuurd. Helaas is de oplossing niet zo simpel als het opnieuw opstarten van je WhatsApp. Telkens leest de chat-app bij het opnieuw openen namelijk de berichten, en loopt de boel meteen weer vast. De enige oplossing? WhatsApp verwijderen en opnieuw installeren. Daarmee ben je dus al je berichten kwijt.

Zorg er dus vooral voor dat je alvast in de instellingen van de app een back-up maakt. Zo kun je ook als je de klos bent al je chats weer terug te halen. Ga om dat te doen naar instellingen en open daar de chats-sectie. Daar kun je kiezen voor het maken van een reservekopie, een proces dat je ook kunt automatiseren op maandelijkse, wekelijkse of zelfs dagelijkse basis.

Wat kun je doen?

Wat je er verder tegen kunt doen? Helaas vrij weinig. Het is maar net een kwestie van geluk hebben dat niet een of andere idioot grappig denkt te zijn door een van de codes in een groepschat te droppen. Gelukkig laat Facebook, het moederbedrijf van WhatsApp, weten dat het probleem bekend is. Er wordt zelfs al een patch uitgerold die ervoor zorgt dat de chat-app er wél goed mee om kan gaan. Hopelijk is ook jouw telefoon tegen de tijd dat je dit leest weer goed beschermd.

Opvallend detail: op Android bestaan er door fans gemodde versies van WhatsApp, met extra functionaliteit. Een aantal van die apps heeft een grotere bibliotheek aan karakters, waardoor dit soort codes niet werkten. Daar kunnen ze bij Facebook nog wat van leren!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

WABetaInfo

Reageer op artikel:
Gevaarlijke WhatsApp-truc wist al je gesprekken
Sluiten