Pim Jansen
Pim Jansen Life 26 dec 2018

‘Zuckerberg werkt aan een crypto-munt voor WhatsApp’

De commercialisatie van WhatsApp gaat een heel andere vorm krijgen dan wat je wellicht had gedacht: Zuckerberg komt namelijk met een eigen crypto munt. De nieuwe cryptocoin zou voornamelijk gebruikt moeten worden voor betalingen in de chatapplicatie zelf. Vooral het grote aantal WhatsApp-gebruikers in India zou aanleiding zijn voor de plannen.

Cryptocurrency voor WhatsApp

De insteek voor de ontwikkeling van de WhatsApp-munt is de wens van Indiase werknemers in het buitenland om geld naar familie in India te kunnen overmaken. De Bloomberg website meldt dat het zou gaan om een stable coin. Juich echter niet te vroeg, het zou best nog wel eens jaren kunnen gaan duren voor iets dergelijks ook realiteit wordt.

Voor Facebook is het nog steeds van belang om een strategie te ontwikkelen die het mogelijk maakt om cryptocurrency aan een traditionele munt te kunnen koppelen. Natuurlijk kun je de vraag stellen in hoeverre het zinvol is. De cashflow vanuit het buitenland naar India is echter gigantisch. In 2017 werd er bijvoorbeeld in totaal 69 miljard dollar naar India verzonden. Dat is 2.8 procent van het GDP van India. Dat verklaart ook waarom diensten zoals Skrill en Worlremit zo populair zijn onder Indiërs.

India: 200 miljoen WhatsApp gebruikers

Behalve de genoemde cashflow is WhatsApp in India mateloos populair waardoor men dus direct een grote doelgroep kan bedienen. De dalende kosten voor het dataverbruik heeft daarnaast voor een verdubbeling van het aantal gebruikers gezorgd. Voorlopig is het de verwachting dat die groei zal doorzetten. Een succesvolle lancering van een cryptocoin zal door de gigantische doelgroep dus voor een welkome aanvulling zorgen op Zuckerberg’s persoonlijke vermogen.

Facebook en crypto

De mededeling van een WhatsApp-munt is bijzonder. Niet zo heel lang geleden verbood Facebook juist de crypto-advertenties. Als reden voor de ban werd gesteld dat men “ads wilde voorkomen die financiële producten en diensten promoten die meestal geassocieerd worden met misleidende of bedrieglijke promotiepraktijken.”

Het hoofd van Facebook Messenger, Marcus, maakte overigens in mei bekend dat er een blockchain-groep met een verkennend karakter was opgericht binnen Facebook. Niet zo heel gek als je bedenkt dat diezelfde man bestuurslid was bij de bekende crypto-beurs Coinbase. “Ik ben een klein groepje aan het opzetten om te verkennen hoe we het beste de blockchain kunnen inzetten bij Facebook, we beginnen bij nul,” aldus Marcus. Kort daarop werd de ban op crypto-advertenties opgeheven. Overigens is de ban nog wel van kracht voor ICO’s, de Initial Coin Offerings.

Afgelopen augustus stopte Marcus als bestuurslid bij Coinbase, juist om de indruk van  belangenverstrengeling te voorkomen: “Vanwege de nieuwe groep die ik bij Facebook rondom blockchain heb opgezet, heb ik besloten om te stoppen…” De plannen blijven echter bestaan, maar mocht je interesse hebben, zorg dan wel voor een beetje geduld. Binnen een half jaar zal het zeker nog niet zo ver zijn.

WhatsApp verwijderen omdat dit je allemaal niet aanstaat? Daar moet je ballen voor hebben. 

Want

Reageer op artikel:
‘Zuckerberg werkt aan een crypto-munt voor WhatsApp’
Sluiten