Pim Jansen
Pim Jansen Life 31 aug 2018

WhatsApp blijkt een grote ergernis op de werkvloer (en zo los je het op)

Als je dacht dat je alle storende situaties op de werkvloer al voorbij had zien komen, dan hebben we nog een verrassing voor je: WhatsApp. Ondanks de populariteit van de app, is het ook vaak een bron van ergernis. Dat komt dan met name voort uit het gebrek aan gedragsregels of etiquette. Lees ook: ’33 geheime WhatsApp-trucjes die je leven makkelijker maken’

De zegeningen van WhatsApp in de zakelijk communicatie zijn talrijk, maar vaak is het ook een reden voor wrijving op het werk. Dat kan zelfs zo hoog oplopen dat maar liefst 46% van werkend Nederland per direct de zakelijke WhatsApp-groep zou willen verlaten, zo blijkt uit onderzoek van Telecomprovider Tele2 onder 1500 werkgevers.

WhatsApp misbruik op en na het werk

WhatsApp werkt duidelijk anders dan e-mail, maar toch zou een derde van de medewerkers graag een ‘Out of Office’-functie waarderen. Met name het delen van nagenoeg allerlei niet relevante informatie buiten werktijd om is een bron van irritatie. Ook collegae die altijd weer het laatste woord willen hebben kunnen als storend worden ervaren. Het ‘digitale schreeuwen’ door het gebruik van veel hoofdletters en uitroeptekens is eveneens iets wat niet vaak in dank wordt afgenomen.

Spreek regels af

Elk nadeel heb z’n voordeel, zei voetballegende Johan Cruyff ooit en dat geldt ook voor WhatsApp op het werk. Ondanks de vele irritaties in verband met het gebrek aan duidelijke regels, is er ook voldoende waardering. Zo kan de directe communicatie van de app ook zorgen voor verbondenheid en verbetert het de onderlinge verstandhouding.

De ergernissen over het gebrek aan regels zijn overigens groter onder werkgevers, ruim 54% kan zich goed ergeren aan het gedrag van anderen in de WhatsApp-groep. De oplossing: ga het gesprek aan over de vraag wat wel en niet gewenst is en tracht daarin een consensus te bereiken. En dat gesprek voor je dan uiteraard niet via WhatsApp. Hieronder alvast drie opties om iets meer rust in de chaos te creëren.

  1. Geen privéberichten delen in zakelijke app-groep.
  2. Niet een enkele collega aanspreken in de zakelijke app-groep, zoals bv. bij felicitaties.
  3. Plaats alle (relevante) informatie in één bericht, niet in separate berichten.

Tele2

Reageer op artikel:
WhatsApp blijkt een grote ergernis op de werkvloer (en zo los je het op)
Sluiten