Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 19 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Pijnlijk onderzoek legt fysieke pijn van geld tekort bloot

Geldzorgen zijn een bekende oorzaak van stress. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt nu ook dat armer zijn dan de rest van je omgeving zelfs kan zorgen voor extra fysieke pijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Londen. Zij gebruikten data uit de internationale World Gallop Poll, verzameld tussen 2009 en 2018. Dankzij de gegevens van 1,3 miljoen mensen verspreid over 146 landen hebben zij een primeur in de wetenschap te pakken.

Fysieke pijn door geld

Het onderzoek is baanbrekend voor de wetenschap: voor het eerst in de geschiedenis is er een verband aangetoond tussen inkomen en pijn. Ook opmerkelijk: de relatie tussen fysieke pijn en minder geld hebben dan je omgeving is hetzelfde in rijke(re) en arme(re) landen.

De bollebozen achter dit onderzoek hebben inkomensranglijsten gebruikt als graadmeter. Daarbij zijn personen gerangschikt op absoluut inkomen, afgebakend binnen de eigen omgeving. Wat blijkt? Je positie op de lijst hangt samen met de kans dat jij fysieke pijn ervaart. Hoe minder geld jij tot je beschikking hebt in vergelijking met de mensen om je heen, hoe groter de kans dat je pijn ervaart. Opvallend: mensen in relatief arme landen ervaren evenveel pijn als ze laag op de lijst staan dan mensen die laag op de lijst staan in rijke(re) landen.

Resultaten uit de wetenschap

Uit eerder wetenschappelijk onderzoek is al gebleken dat mensen met absoluut hogere inkomens minder pijn ervaren dan mensen met absoluut lagere inkomens. Nu is dus ook uitgewezen dat niet alleen de absolute getallen op je bankrekening uitmaken. Als iedereen om je heen een dubbel modaal inkomen verdient, terwijl jij het moet doen met de helft van dat geld, is de kans groot dat jij meer fysieke pijn ervaart dan die mensen met een dubbel modaal inkomen. Je omgeving is dus medebepalend voor jou referentiekader én heeft invloed op je ervaring van fysieke pijn.

rocky, onderzoek, fysieke pijn, geld tekort
Zo voelt het dus om geen geld te hebben (Afbeelding: United Artists)

Een van de verklaringen die de wetenschappers hiervoor geven: onze emoties en ervaringen van fysieke pijn staan met elkaar in verbinding. Verdien jij minder dan de mensen om jou heen? Dan is de kans groter dat jij jaloezie, stress, onrecht en angst ervaart, wat triggers kunnen zijn tot fysieke pijn.

Zoveel dagen moet je vrij nemen om écht tot rust te komen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.