De keiharde moderne western serie ‘Damnation’ komt naar Netflix

Heb je Westworld en Godless in één ruk uitgekeken en krijg je maar geen genoeg van films als Django Unchained en No Country for Old men, dan hebben we goed nieuws voor je. Vanaf donderdag kun je namelijk de moderne western Damnation gaan bingen op Netflix. De keiharde serie verscheen vorig jaar op de Amerikaanse televisie en vindt nu zijn weg naar de streaminggigant.

Damnation speelt zich af in een gebied gebaseerd op Plymouth Country, Iowa ten tijde van de Grote Depressie. Het is 1929 en de aandelenkoersen donderen in elkaar. Het gevolg is een bankencrisis en een internationale schuldencrisis. Deze gigantische depressie dompelde het land in een crisis die lang voelbaar was. Vooral de gewone man werd hierdoor hard geraakt. Hij zag zijn loon lager worden en de prijzen stijgen.

Moderne western serie Damnation naar Netflix

Er ontstond zo een situatie waarin veel mensen honger leden omdat ze het eten niet konden betalen, terwijl er tegelijkertijd een overproductie was die werd verbrand of in zee werd gegooid. Deze ellende staat centraal in het verhaal van Damnation. In de serie neemt een groep boeren in een plattelandsgemeente in Iowa het namelijk op tegen dit onrecht door te gaan staken.

De strijd tegen het onrecht

Dit doen zij onder leiding van Seth Davenport. Deze vreemdeling met een gewelddadig verleden doet zich voor als prediker en wint zo het vertrouwen van de boeren. Hij zet ze aan tot staken, maar daar blijft het niet bij. Als snel pakken de inwoners de wapens op om de strijd aan te gaan met het onrecht.

De staking kost de industrie veel geld en daarom wordt besloten om professioneel stakingsbreker Creeley Turner een einde te laten maken aan deze situatie. Deze man blijkt een verleden te hebben met Seth Davenport waardoor het conflict tussen overheid en volk ook nog een persoonlijke touch krijgt. Een op papier boeiend verhaal, maar over de uitvoering is nogal wat discussie.

Damnation op Netflix

Het eerste seizoen verscheen op 7 november 2017 in Amerika en niet iedereen was even enthousiast. De kritieken lopen namelijk sterk uiteen waardoor de score op Rotten Tomatoes blijft hangen op 58 procent. Toch is er ook een grote groep die de serie wel kan waarderen. Zo staat de audience score op dit moment op 88 procent, dus dat is best hoopgevend. We raden je daarom aan om op donderdag 1 februari de eerste aflevering te gaan kijken en zelf te bepalen wat je van de serie vindt. We hebben alleen nog wel wat slecht nieuws voor de aanstaande fans, want Damnation is inmiddels gecanceld: het blijft dus bij één seizoen.

Reageer op artikel:
De keiharde moderne western serie ‘Damnation’ komt naar Netflix
Sluiten