Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 17 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

3 fouten aan het einde van je werkdag die stress veroorzaken

De legendarische Betty White, die op Oudjaarsdag op 99-jarige leeftijd overleed, dronk elke dag na werk een vodka on the rocks. Dit drankje was volgens haar de reden van haar succes én leeftijd. Hoewel alcohol ook genoeg nadelen heeft en ze het verhaal waarschijnlijk aandikte, was de actrice wel iets op het spoor. Een soort ritueel of gewoonte om je werkdag af te sluiten, kan je namelijk een hoop werkstress schelen.

Ons brein vindt het namelijk lastig om onafgemaakte zaken los te laten. Dat is handig als we belangrijke dingen niet willen vergeten, maar het kan ons ook aardig in de weg zitten. Als we onszelf in onze vrije tijd proberen los te koppelen van werk, bijvoorbeeld.

Volgens een onderzoek uit 2018 is het psychologisch ‘loskoppelen’ van werk daarom één van de beste manieren om stress te voorkomen en verminderen. Simpelweg je mail niet meer checken en geen werktaken meer uitvoeren in onze vrije tijd is niet voldoende. Als we ergens in ons achterhoofd nog bezig zijn met werk, voorkomt dat namelijk net zo goed dat ons brein weer kan herstellen van de werkdag.

Fouten die voor werkstress zorgen

Je loskoppelen is dus makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe kunnen we nou invloed hebben op wat we denken? Gelukkig is daar ook onderzoek naar gedaan en zijn er verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen. Dit zijn de fouten die je wil voorkomen aan het einde van je werkdag en wat je beter in plaats daarvan kunt doen.

1. Mail checken

Eindig jij je mailbox met het checken van je mailbox? Stop daar dan onmiddellijk mee. Het mag dan een fijn gevoel zijn om nog een paar mailtjes te versturen, maar de kans is groot dat er ook taken ontstaan die je niet meteen kunt afvinken. Hierdoor activeer je als het ware nieuwe taken in je brein, terwijl je dit juist wil voorkomen.

2. Een lastige complexe taak

Om diezelfde reden is het niet verstandig om je werkdag te eindigen met een lastige complexe taak. De kans is groot dat je deze namelijk niet helemaal kunt afronden. Bewaar deze taak daarom voor het begin van de dag, waneer je bovendien ook lekker fris en fruitig bent en je ‘m waarschijnlijk veel sneller afrondt. Bewaar makkelijke snelle taken voor het laatste uurtje, zodat je kunt afvinken en je werkdag kunt eindigen op een high note.

3. Je werkdag eindigen zonder ritueel

We noemden het al even in de intro, maar een gewoonte of vast ritueel hebben aan het einde van je werkdag helpt je brein om de omschakeling te maken van ‘werktijd’ naar ‘vrije tijd’. Zeker nu we thuiswerken en niet naar huis reizen, is dit enorm belangrijk.

Mogelijke rituelen tegen werkstress

Ik hoor het je denken: wat voor gewoonte of ritueel moet je dan aan het einde van de werkdag invoeren als dat glaasje vodka je geen goed idee lijkt?

Maak een plan voor de volgende dag

Omdat je waarschijnlijk ook langlopende projecten hebt en niet altijd alles van je to-do list gedaan krijgt, is het onmogelijk om alles elke dag af te ronden. Heb jij een taak waar je niet aan toe bent gekomen? Dan kun je je brein een handje helpen door een plan te bedenken. Wanneer en hoe ga je de taak wel afronden? Het plan is als het ware een manier om je brein te sussen.

Sport of beweeg tegen werkstress

Het is geen geheim meer dat sporten voor gelukshormonen zorgt en een natuurlijke manier is om stress te verminderen. Door te sporten kan je even je hoofd leeg maken en de avond weer met energie beginnen. Een blokje om is een goed alternatief. Je doet dan letterlijk en figuurlijk de deur achter je dicht op je werkdag. Een duidelijkere omschakeling voor je brein bestaat bijna niet.

Ruim je werkplek op

Zeker als je vanuit huis werkt en geen thuiskantoor hebt, is het belangrijk om elke dag je werkspullen op te ruimen en ze uit het zicht te halen. Maar ook als je op kantoor werkt of thuis een afgesloten ruimte hebt om te werken, is dit een mooi ritueel die je helpt los te koppelen van werk.

Wat jouw ritueel ook is en of die 5 of 15 minuten duurt, je brein helpen loskoppelen zorgt ervoor dat je (onbewust) beter kunt relaxen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.