Slecht nieuws! Er is een wereldwijd tequila tekort in aankomst

Een goede lik zout, een glaasje tequila en een partje limoen (of citroen). Meer heb je niet nodig voor het meeste populaire shotje van dit moment, maar hoe lang kunnen we daar nog van genieten? De populariteit van deze drank gaat er namelijk voor zorgen dat we straks op zoek moeten naar een andere shotje, want er is een gigantische tequila tekort aanstaande.

Tequila is een soort mescal; dit is een verzamelnaam voor alcoholische dranken die ontstaan door agavesap te destilleren. Voor het maken van mescal wordt gebruik gemaakt van de blauwe agave. Het binnenste hart van deze plant met blauwgrijze bladeren wordt gekookt en verwerkt tot een stroperige substantie. Deze wordt daarna vergist om het populaire shotje te maken. Zonder agave wordt het moeilijk om de Mexicaanse drank te maken en dat is waar nu het probleem ligt.

Er is een tequila tekort in aankomst die volgens kenners een jaar of drie kan duren.

Geen agave, geen tequila

Door de populariteit van deze heldere drank gaat de agave voorraad er snel doorheen. Het probleem waar de boeren op dit moment tegenaan lopen is, dat de agave sneller verwerkt wordt, dan terug groeit. Het duurt namelijk zeven jaar voordat de plant klaar is om verwerkt te worden tot tequila. Je kunt wel jongere planten gebruiken, maar dan haal je er aanzienlijk minder sap uit. Daarnaast is dit geen oplossing voor het probleem.

Toch worden de planten tegenwoordig steeds vaker al na vier jaar gekapt en uitgeknepen. Als dit zo doorgaat hebben we straks een enorm tekort aan agave planten en dat betekent dus ook dat er minder tequila gemaakt kan worden. Minder aanbod betekent dat de prijzen omhoog gaan of, in het ergste geval, dat de drank bijna niet meer te verkrijgen is. Je favoriete shotje gaat dus gebukt onder haar eigen succes.

tequila tekort

George Clooney

We zijn nu eigenlijk al te laat om deze ontwikkeling om te keren. Dit betekent dat er een enorm tequila tekort in aankomst is die volgens kenners een jaar of drie gaat duren. George Clooney zal vast blij zijn dat hij zijn tequila merk een half jaar gelden al voor een miljard verkocht heeft.

Reageer op artikel:
Slecht nieuws! Er is een wereldwijd tequila tekort in aankomst
Sluiten