Een wereld zonder smartphone: is Nederland er klaar voor?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2Flinkedin-sales-navigator-zn2aUVfbUrk-unsplash.jpg)
Een vergadering waarin de helft van de aanwezigen op zijn of haar smartphone zit, verjaardagen waarop meer naar schermpjes getuurd wordt dan dat er gesprekken worden gevoerd: anno 2019 zijn we het volledig gewend.
Nederland zonder smartphone
Hoe zou de wereld er zonder smartphones uitzien? Een groot deel van Nederland zou er graag achter willen komen, zo blijkt uit onderzoek. Niet meer scrollen door Instagram in de trein, geen mobiele games voor onderweg. Geen WhatsApp.
38,5 procent van de Nederlanders ziet het liefst een wereld zonder smartphone. Sterker nog, een derde van de bevolking hoeft niet eens continu bereikbaar te zijn. Dus ook niet met een simpele oude Nokia.
En aan de andere kant? 46,5 procent van de vrouwelijke respondenten zegt niet zonder hun smartphone te kunnen. Aan de kant van de mannen gaat het slechts om 33,1 procent. Vooral millenials kunnen simpelweg niet meer zonder: 51,8 procent van hen moet een smartphone hebben.
Appen tijdens Netflix
Dat is ook direct de groep consumenten die vaak tijdens een gesprek op zijn telefoon kijkt. Appen terwijl je aan het praten bent dus. 15,1 procent van de mannen maakt zich daar aan schuldig, bij de vrouwen 23,2 procent. Een op de vijf respondenten geeft zelfs aan vaak tijdens etentjes zijn of haar smartphone te checken. Het merendeel van de bevolking ergert zich daar juist aan.
Ook zo’n typische zonde: je telefoon pakken tijdens het kijken van een film of serie. Daar kun je in het vervolg maar beter mee stoppen, want 60 procent van de Nederlanders zegt het namelijk vervelend te vinden als de ander dat doet.
Zij zien overigens vaak zelf ook in dat het niet handig is. Een derde van de ondervraagden geeft toe vaak de draad van een serie of film kwijt te zijn doordat ze hun smartphone erbij pakten. Daar hebben vrouwen vaker last van dan mannen: 41 versus 32 procent. Bij de millenials hebben we het zelfs over 60 procent!