Redactie
Redactie Life 28 nov 2014

Welke console is beter: Playstation 4 of Xbox One?

Je weet het: het is cadeautjestijd en dat betekent dat op menig wensenlijst een next gen console met stip bovenaan prijkt. Maar voor welke spelcomputer ga je: de Xbox One of de Playstation 4? Om je te helpen beslissen vroegen wij Jelle van Es, oprichter/hoofdredacteur van Pixelcake en dé game-expert van Nederland om raad. Lees hieronder alle ins en outs over deze twee spelcomputers.

Nu de kerstperiode er langzaam maar zeker aan zit te komen en je straks wellicht met een mooie eindejaarsbonus wordt beloond, is het een goed moment om eens na te denken over een nieuwe spelcomputer. Alhoewel games als FIFA, Call of Duty en GTA nog heel erg leuk zijn op de PlayStation 3 en de Xbox 360, ligt de toekomst duidelijk ergens anders. Bij de PlayStation 4 en de Xbox One. De hoogste tijd dus om die spelcomputers tegen elkaar te zetten en te kijken welke je op dit moment het beste kunt aanschaffen.

Specs en prijzen

Laten we daarbij beginnen met het financiele plaatje. Op dit moment zijn zowel de Xbox One als de PlayStation 4 voor 399 euro te koop. Er zijn verschillende bundels te vinden waarbij je voor die prijs ook nog een game er bij krijgt. Beide spelcomputers hebben een interne harde schijf van 500 gigabyte. Dat lijkt veel, maar in de praktijk valt het wel tegen. Games hebben vaak harde schijf-ruimte nodig om op geinstalleerd te worden en wanneer je games digitaal downloadt vanaf de shops vlieg je er zo door heen. Op de Xbox One is het mogelijk om een externe harde schijf via USB 3.0 op de spelcomputer aan te sluiten en daar je games op te bewaren. Op de PlayStation 4 is dat niet mogelijk.

Voor 499 euro kun je een Xbox One met Kinect aanschaffen, maar dat willen we je gelijk afraden. De toekomst voor Kinect is somber en tot nu toe hebben we nog geen games gezien die echt de moeite waard zijn.

Qua hardware zijn beide spelcomputers op papier nagenoeg gelijk, maar in de praktijk blijken games gemiddeld net iets beter te werken op de PlayStation 4. Dat heeft enerzijds te maken met het snellere werkgeheugen en anderzijds de snellere GPU processor. Dat heeft er tot nu toe geleid dat games over het algemeen wat stabieler lopen op de PlayStation 4 en hier end aar iets betere graphics hebben. Het verschil is niet enorm, maar is er wel.

Het uiterlijk

Aangezien het oog tegenwoordig ook wat wilt, is het ook goed om te kijken naar het uiterlijk. Daarbij is zwart de standaard kleur voor beide spelcomputers, maar zijn er ook witte varianten te vinden. Qua grootte is de PlayStation 4 een slag kleiner en is beter weg te werken. Want de Xbox One is niet alleen groot, maar wordt ook nog eens geleverd met een behoorlijk groot powerblok. Bovendien is het verstandig om de spelcomputers op plekken te zetten waar de warmte afgevoerd kan worden, want de spelcomputers hebben de neiging om behoorlijk warm te worden.

Wanneer je discs gebruikt om je games te spelen, is het goed om te zien dat beide spelcomputers de game ‘inslikken’. Dit deed de PlayStation 3 al, maar de knullige discdrive van de Xbox 360 is gelukkig nu ook verleden tijd. De aanknoppen zitten op beide spelcomputers keurig weggewerkt, net als de USB-ingangen, waardoor het op zich zelf best wel mooie apparaten zijn.

De controllers

Beide spelcomputers maken standaard gebruik van draadloze controllers. De tijd dat je met kabels aan je spelcomputer zit verbonden lijkt zodoende voorgoed verleden tijd. De PlayStation 4-controller maakt gebruik van een ingebouwde batterij en is via een micro-USB kabel op te laden. De Xbox One-controller maakt standaard gebruik van batterijen, maar voor twee tientjes kun je een zogenaamde Play & Charge kit aanschaffen. Wanneer je echt een spelcomputer koopt om samen met vrienden veel te gamen en zodoende vier controllers wil hebben, is dit wel een extra kostenpost van tachtig euro.

Qua functionaliteiten kunnen de controllers redelijk hetzelfde. Beide controllers hebben 4 actieknoppen en vier schouderknoppen. De Xbox One-controller valt op doordat je nu kleine trillingseffecten in de schouderknoppen voelt wanneer je in een shooter een schot lost, terwijl de PlayStation 4 een touchpad heeft. Die kunnen ontwikkelaars gebruiken om bijvoorbeeld snel van wapen te verwisselen of het aanzicht van de game te veranderen. Zodoende kom je minder snel met je knoppen in de knoop.

De services

De PlayStation 4 en Xbox One zijn in de basis spelcomputers, maar hebben tegelijkertijd een hoop andere functies. Zo kun je er Netflix op kijken en heb je Pathé Thuis als app.

Ook is het met beide spelcomputers mogelijk om vanaf je spelcomputer live te streamen. Zo kan de rest van de wereld meegenieten van jouw vaardigheden en bouw je zodoende misschien wel een fanbase op. Op de PlayStation 4 is het daarnaast mogelijk om via Share Play jouw game met iemand anders te delen. Dit kan maximaal een uur achter elkaar, maar na het beëindigen van de sessie kun je die vriend gewoon weer opnieuw uitnodigen. Daarbij heeft de ontvangende partij wel last van een beetje lag en zijn de graphics minder mooi, maar het is wel een grappige manier om kennis te maken met games. Ook is het mogelijk om je game voor een uur volledig uit te besteden aan iemand anders.

Op de Xbox One kan dit niet, maar daar kun je dan weer gesprekken met vrienden via Skype voeren. Wanneer je toch over een Kinect-camera beschikt kun je dat als video-gesprek doen.

Heb je een Vita in huis, dan is het mogelijk om je PlayStation 4-game naar je Vita te streamen. Handig wanneer je samenwoont en je huisgenoot of levenspartner per se iets op de televisie wilt zien.

Maandelijkse kosten

Beide spelcomputers maken gebruik van een abonnementservice die je moet afnemen als je online wilt gamen. Voor de Xbox One is dat Xbox Live, terwijl de PlayStation 4 het met PlayStation Plus doet. Xbox Live kost je een tientje per maand of zestig euro per jaar. PlayStation Plus kost 7 euro per maand of 50 euro per jaar. Via verschillende sites is het echter mogelijk om goedkoper aan een abonnement te kopen.

Voor dat geld kun je dus online gamen, maar krijg je elke maand ook een game. Deze kun je downloaden en net zo lang spelen als dat je abonnement loopt of na het stopzetten weer vernieuwd wordt. Op de PlayStation 4 krijg je elke maand twee games, de Xbox One heeft elke maand er één opgeleverd. Als je echter ook nog een Xbox 360 of een PlayStation 3 en/of PlayStation Vita, dan krijg je met je bestaande abonnement ook voor die platformen twee games. Sommige daarvan zijn niet echt de moeite waard, maar er zitten ook zeker echter parels tussen. Aan het einde van het jaar heb je voor investering van 50 euro op je PlayStation zo’n 360 euro aan games gekregen en voor de Xbox One zo’n 250 euro. Met de andere platformen er bij loopt dat bedrag alleen maar op.

De must have games

Dan het belangrijkste onderdeel van de nieuwe spelcomputer, de games. Daarbij zijn er twee soorten games. Aan de ene kant heb je de zogenaamde Third Party-games, die op beide spelcomputers verschijnen. Dat zijn games van uitgevers als Electronic Arts. Activision en Ubisoft. Aan de andere kant heb je de zogenaamde First Party-games, die titels die gemaakt worden door interne studios van Microsoft en Sony en enkel en alleen op de PlayStation 4 of Xbox One verschijnt. Zo’n 85 procent van de belangrijke games verschijnen op beide platformen, waardoor het verschil van de exclusives slechts 15 procent bevat. Voor het gemak zetten we even de vijf vetste Third Party-games en de vijf exclusieve games in willekeurige volgorde op een rijtje.

Third Party

Grand Theft Auto V
Reis mee naar het prachtige Los Santos om daar een episch avontuur te beleven. Het verhaal wordt vanuit drie verschillende personages verteld en brengt je langs een aantal toffe missies. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om te gaan klooien of de natuur te verkennen. De Xbox One en PlayStation 4-versies zien er mooier uit en kennen een first person view modus, waardoor je het gevoel krijgt echt in de wereld te zijn.

Call of Duty Advanced Warfare
De Call of Duty-serie was de laatste jaren telkens iets minder interessant, maar met de release van Advanced Warfare is er weer een stap in de goede richting gezet. Het verhaal en de missies in de singleplayermodus zijn vermakelijk, maar de echte lol beleef je in de multiplayermodus. Dankzij je zogenaamde Exo Suit kun je hoger springen, sneller rennen en andere interessante foefjes uithalen.

Far Cry 4
In Far Cry 4 vertrek je naar een gebied dat zich bevindt in de Himalaya, waar een dictator met harde hand regeert. Het is aan jou om zijn misdaden aan te pakken. Maar de wereld waarin in Far Cry 4 zich afspeelt nodig uit om gewoon lekker te verkennen. Beklim een hoge berg en spring daar met je Wingsuit vanaf of beklim een olifant en schiet iedereen die je tegenkomt overhoop.

Dragon Age Inquisition
Wie houdt van een groots en episch avontuur is met Dragon Age Inquisition aan het juiste adres. De game kan je met gemak een uur of zestig bezighouden, waarbij je kennismaakt met interessante personages, prachtige gebieden bezoekt en afrekent met vele vijanden.

Middle-earth Shadow of Mordor
Middle-earth Shadow of Mordor is een game die veel weg heeft van Assassin’s Creed, maar dan alles net wat beter doet. Interessant onderdeel van de game is het Nemesis Systeem. Dit zorgt er voor dat vijanden reageren op jouw acties. Wanneer je met veel geweld tekeer gaat zullen zij zichzelf voorzien van betere armor, terwijl de sneaky speler te maken krijgt met meer bewakers die de omgevingen in de gaten houden.

En dan heb je ook nog FIFA 15, PES 2015, Destiny, Battlefield 4, NBA 2K15 en Minecraft.

Exclusieve Xbox One games

Sunset Overdrive
Sunset Overdrive valt met zijn vrolijke kleuren enorm op. Het is een game waarbij je te maken krijgt met een stad van de toekomst die overspoelt wordt door een mutantenplaag. Dat is weer het gevolg van een energiedrankje en het is aan jou om dat probleem op te lossen. Daarbij kun je gebruik maken van vele exotische wapens.

Forza Horizon 2
Wie van racegames houdt, kan zijn lol op met Forza Horizon 2. De game speelt zich af in een omgeving die gebaseerd is op het gebied tussen de Cote d’Azur en de Italiaanse Alpen. Met de meest exotische wagens race je daar rond en kun je mee doen aan de vele wedstrijden.

Halo The Master Chief Collection
Dit is een compilatie pakket van de vier Halo-games waarin The Master Chief een hoofdrol speelde. Deel één en twee hebben een likje verf gekregen, waardoor het er best goed uit ziet, terwijl deel drie en vier nagenoeg hetzelfde zijn gebleven. De game biedt met zijn vier games enorm veel content en daarbovenop komt ook nog eens een uitgebreide multiplayermodus.

Titanfall
Titanfall is kort door de bocht een snellere versie van de traditionele Call of Duty-multiplayer. De speler heeft de beschikking over een personage dat over muren kan rennen, hoog en ver kan springen en zeer behendig is. Het tempo is zodoende hoog in de online multiplayer. Extra twist is dat je om de zoveel tijd een enorme Titan kunt oproepen waarmee je iedereen overhoop kan knallen.

Dead Rising 3
In Dead Rising 3 krijg je te maken met duizenden zombies, die een Amerikaanse stad aan de Westkust heeft overspoeld. Het is aan jou om enerzijds te overleven en anderzijds uit te vinden wat er precies is gebeurd. Daarbij kun je gebruik maken van zelfgemaakte wapens en voertuigen.

Exclusieve PlayStation 4 games

The Last of Us Remastered
The Last of Us verscheen vorig jaar al op de PlayStation 3 en is nu ook op de PlayStation 4 beschikbaar. De game speelt zich in de nabije toekomst af, waar een virus er voor heeft gezorgd dat de wereld redelijk naar de knoppen is. Het is aan jou om tussen alle ellende te overleven, waarbij de band met het jonge meisje Ellie voor een prachtig verhaal zorgt.

Resogun
Resogun is een heerlijke oldschool arcadegame. Het is een game die je binnen vijf minuten door hebt en vervolgens niet los kan laten voordat je de highscore van je beste vriend hebt verbeterd. Het doel is om elke keer alle buitenaardse wezens uit te schakelen en de burgers van de aangevallen stad uit hun benarde situatie te redden.

Killzone Shadowfall
Killzone Shadowfall is het vierde deel uit de Killzone-serie en neemt een kleine sprong in de tijd. Je neemt het andermaal op tegen de Hellghan die niets dan slechts in petto hebben. Uiteraard ben jij de laatste hoop van jouw volk om hun snode plannen te stoppen.

Infamous Second Son
Infamous Second Son neemt je mee naar het Seattle van de nabije toekomst. Jij hebt de beschikking over bovennatuurlijke krachten en gebruikt die op de manier zoals jij het wilt. De stad waarin je rondloopt is groot en levendig en er valt van alles te beleven.

LittleBigPlanet 3
LittleBigPlanet 3 is een platform-game, waarbij je de beschikking hebt over vier verschillende personages. Elk personage heeft de beschikking over zijn eigen unieke kracht. Je moet goed gebruik maken van de verschillende krachten om het level te halen. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf een level te bouwen en die te delen met de rest van de wereld.

De toekomst

Beide spelcomputers zijn zoals gezegd nog maar een jaar op de markt en laten eigenlijk pas net zien wat ze kunnen. In principe is het zo dat je pas na een jaar of twee, drie de echte topgames voorgeschoteld krijgt. Vergelijk voor de grap maar eens een Xbox 360-game uit 2006 met eentje uit 2011. Alhoewel het op dezelfde spelcomputer uit komt, levert het een wereld van verschil op.

Er gaat zodoende nog heel wat moois komen. Voor de PlayStation 4 krijg je op korte termijn exlcusieve games als Bloodborne en The Order 1886, waarna in 2015 ergens Uncharted 4 moet verschijnen. De Xbox One moet het hebben van games als Halo 5 en Quantum Break. Grote Third Party-games voor de nabije toekomst zijn The Witcher 3, Battlefield Hardline, Batman: Arkham Light, Metal Gear Solid 5, Evolve, Project Cars en Mortal Kombat X.

Conclusie

Dan het antwoord op de belangrijke vraag: welke console moet ik kopen. Als we kijken naar de mogelijkheden en kracht, dan heeft de PlayStation 4 onze voorkeur, terwijl we de exclusieve games van de Xbox One op dit moment en de nabije toekomst net wat interessanter vinden. Daartegenover staat dan wel weer dat de waarde die PlayStation Plus is, groter is dan die van Xbox Live. Vooral als je ook een Vita en of een PlayStation 3 hebt, is een PlayStation 4 een spelcomputer die meerwaarde heeft. Tel daarbij het beter passen in het interieur en een controller die je standaard via USB kunt opladen bij op en zodoende heeft de PlayStation 4 wat ons betreft net een streepje voor. Maar het aanschaffen van een Xbox One is alles behalve een miskoop. Beide spelcomputers zijn klaar voor de toekomst en staan garant voor vele uren plezier. In je eentje of samen met vrienden.

Reageer op artikel:
Welke console is beter: Playstation 4 of Xbox One?
Sluiten