Welke keukens bevatten de meeste calorieën?

Uit eten gaan kan killing zijn voor wie af wil vallen. Je hebt hier namelijk geen controle meer over hoe het eten wordt klaargemaakt en je eet vaak grotere porties dan voorgenomen. Met dit idee in gedachten besloot een aantal onderzoekers na te gaan welke keukens het meeste en minste calorieën bevatten. En wat blijkt: het verschil is enorm. 

In het onderzoek van de Amerikaanse Academy of Nutrition and Dietetics werden maar liefst 360 restaurants onderzocht. Hierbij werd enkel gekeken naar de calorische waarde van gerechten. Franchise ketens werden uiteraard overgeslagen, om de gegevens representatief te houden.

Na een jaar kwam naar voren dat de gerechten gemiddeld 1200 calorieën bevatten: bijna de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van een volwassen man. De ‘zwaarste’ keukens naderen 1500 calorieën per maaltijd.

Mijd Amerika, China en Italië

Zo kun je uit de grafiek snel opmaken dat de Amerikaanse, Chinese en Italiaanse keukens beter vermeden kunnen worden wat betreft calorieën.  De boosdoeners bij Amerikaanse restaurants zijn met name de de grote hoeveelheden gefrituurde producten. De Chinese keuken dankt de grote hoeveelheid calorieën, naast veel gefrituurde producten, ook aan de vettige sauzen en grote hoeveelheden olie. Italiaanse keukens zijn evenmin zuinig qua oliegebruik en al helemaal niet met koolhydraten. Met één pizza zit je al gauw boven de 1000 kcal. En dan heb je de overheerlijke Tiramisu nog niet eens meegerekend.

Met een korreltje zout.

De cijfers zijn natuurlijk niet altijd een goede weerspiegeling van de waarheid. Zo pakt de Japanse keuken in dit onderzoek een tweede plek qua minste calorieën; maar als jij naar een All-you-can-eat Sushi vreetschuur gaat en daar 5 rondes wegwerkt, dan passeer je met gemakt de 3500 calorieën in één sessie. Ditzelfde geldt ook voor eten bij jouw lokale Griek. Die zal niet bepaald vies is van volvette kazen, yoghurt en veel olijfolie. Wees je hier wel bewust van wanneer je bestelt. Maar vergeet ook zeker niet te genieten. Daarvoor ben je er tenslotte.

Reageer op artikel:
Welke keukens bevatten de meeste calorieën?
Sluiten