Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 26 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Met dit stappenplan ontdek je welk werk bij jou past

Heb je een hekel aan maandagen en ben je de dagen nu alweer aan het aftellen naar het weekend? Lees dan even door. Zo vind je een baan en carrière die je wél leuk vindt en geef je antwoord op de vraag ‘welk werk past bij mij’.

Het is duidelijk dat je niet helemaal op je plek zit tijdens je huidige baan, anders had je niet op dit artikel geklikt. Maar met zoveel mogelijkheden is het lastig om te bedenken wat je dan wel wilt. Deze stappen helpen je hierbij.

Welk werk past bij mij?

Vijf dagen per week en acht uur per dag duren lang als je het niet naar je zin hebt. Je werk vult zo’n 33 procent van elke dag. En aangezien je ook nog 33 procent van de 24 uren slaapt, blijft er maar 33 procent over waarop je anders wel blij bent. Daarom is het belangrijk om uit te vogelen wat het antwoord is op ‘welk werk past bij mij’. Een paar stappen om te nemen.

1. Begin met het leven dat je wil leiden

Veel mensen die een carrièreswitch overwegen, gaan verwoed op zoek naar vacatures die ze leuk vinden, zonder eerst na te denken over wat ze nou precies willen. En daarmee bedoelen we niet alleen in je carrière, maar in je hele leven. Dat zou je uitgangspunt moeten zijn.

Wil je van je hobby je werk maken en maakt het daarbij niets uit dat je inkomsten onzeker zijn en je lange dagen maakt? Of wil je juist veel vrije tijd? Is stabiliteit voor je familie creëren voor jou belangrijk? Of wil je juist liever een betekenisvolle baan waar je echt een verschil maakt? Een paar voorbeelden die je eerst op een rijtje moet hebben.

We zien werk en privé vaak als twee aparte dingen en vergeten daarbij dat het één invloed heeft op het ander. Zodra je jouw prioriteiten duidelijk hebt, wordt het al makkelijker om een baan te vinden die echt bij je past dan maar uit wanhoop in het wilde weg te zoeken.

2. Maak een lijst met bedrijven waar je wil werken

Nu je dat duidelijk hebt, kun je gerichter gaan zoeken. Natuurlijk kan je vacaturewebsites afspeuren, maar er zijn genoeg bedrijven die de vacatures alleen op de website hebben staan. Maak daarom ook een lijst met bedrijven waar je zou willen werken. Misschien spreekt de cultuur je aan, komen jouw waarden overeen met het bedrijf of ben je bijvoorbeeld zelf fan van hun producten. Je mag hierbij zo groots denken als je wilt. En weet dat open sollicitaties vaak leiden tot een gesprek. Bij proactieve interesse willen bedrijven altijd even kijken wie je bent en wat je te bieden hebt.

3. Gebruik LinkedIn waar het voor bedoeld is

Met deze lijst kun je vervolgens LinkedIn gebruiken waar het voor bedoeld is: netwerken. Door middel van de zoekbalk zoek je gemakkelijk mensen op die bij de bedrijven werken (of hebben gewerkt) die op je lijst staan. Stuur ze een bericht met de vraag dat je interesse hebt om bij het bedrijf aan de slag te gaan, maar dat je het eerst interessant lijkt om iemand te spreken die daar (heeft ge)werkt.

Dat is best een drempel waar je overheen moet en het zal ook best voorkomen dat er mensen zijn die niet reageren of nee zeggen. Maar over het algemeen vinden mensen het juist leuk om over zichzelf te praten. Een nee heb je en een ja kun je krijgen. In de Verenigde Staten is dit al heel normaal, en het wordt tijd dat het dit in Nederland ook wordt.

Deze gesprekken zijn belangrijk om twee redenen: allereerst hoor je hoe het er echt in het bedrijf eraan toegaat (in plaats van dat je dat alleen denkt te weten). Dat is de enige manier waarop je zeker weet dat het werk bij je past. Maar daarnaast is het ook gewoon heel goed voor je netwerk.

4. Kwaliteit boven kwantiteit

Je begrijpt het waarschijnlijk al door bovenstaande tips, maar omdat het zo vaak fout gaat, moeten we het toch even benoemen. Solliciteer niet bij elke baan die je maar een beetje leuk lijkt. Zeker als je hard op zoek bent, is het verleidelijk om dat wel te doen. Maar als je echt werk zoekt dat bij je past en dat je op maandag net zo leuk vindt als op vrijdag, kun je dat beter niet doen.

Spendeer in plaats daarvan net wat meer tijd aan je sollicitatiebrief en cv bij de vacatures waar je echt blij van wordt. Want zoals je misschien wel weet als je vaker sollicitatietips leest, kun je het best je brief én cv elke keer aanpassen aan de vacature waarop je solliciteert.

5. Een sollicitatiegesprek werkt twee kanten op

Dan is het zover. Je weet welk werk bij je past, hebt niet in het wilde weg gesolliciteerd en hebt een gesprek gescoord. Ook dan kan het nog misgaan. Vaak zijn we zo gefocust op onszelf verkopen tijdens een sollicitatiegesprek, dat we vergeten dat zo’n interview twee kanten op werkt. Ja, de persoon tegenover je moet achterhalen of jij de juiste persoon voor de baan bent. Maar jij moet er ook achter komen of dit bedrijf en deze positie de juiste zijn voor jou. Onthoud dat dus en bereid een lijst met vragen voor die jij zelf kunt stellen.

GreatistThe Balance Careers

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.