Tessa Ham
Tessa Ham Investeren & Beleggen 4 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Aandelen kopen? Stel jezelf eerste deze 5 prangende vragen

Aandelen kopen is tegenwoordig zo toegankelijk, dat je in theorie binnen een paar seconden in een aandeel kunt beleggen. Gelukkig weet je al dat je dit vooral niet zomaar even moet doen; anders had je immers niet op dit artikel geklikt. Maar waar moet je dan eigenlijk op letten voordat je ergens in investeert?

Stel in ieder geval deze vijf vragen aan jezelf.

Aandelen kopen

Helemaal voorspellen wat een aandeel gaat doen, kan natuurlijk niemand. Zelfs niet de beleggingsexperts wiens baan het in feite is. Toch kun je wel het risico verkleinen dat je geld verliest, bijvoorbeeld door deze vijf vragen aan jezelf te stellen.

1. Ben je fan van het bedrijf?

Je hebt de tip misschien al eens gehoord: beleg alleen in bedrijven die je begrijpt. Amerikaanse beleggingsexpert Jim Cramer gaat nog een stapje verder en raadt aan om te beleggen in bedrijven waar je daadwerkelijk fan van bent. Kom je een innovatief product tegen waar je potentie in ziet? Dan zou het zomaar eens een goede belegging kunnen zijn.

Als voorbeeld noemt Jim Cramer zijn dochter, die in 2019 voor het eerst een Tesla huurde. Ze had niets met auto’s, maar was wel fan van deze en besloot daarom in de elektrische autofabrikant te beleggen. Het aandeel werd algauw tien keer meer waard.

2. Laat ik me niet meeslepen met een hype?

Ben je echt enthousiast over een bedrijf of een product, of laat je je meeslepen door wat de media, je beste vriend of je buurman zegt? Het is niet altijd goed om met de massa mee te gaan en zomaar een aandeel te kopen. Kijk maar naar de dotcom-zeepbel, waar beleggers zonder research in bedrijven belegden.

3. Hoe gaat het met een bedrijf?

Als je affiniteit hebt met het bedrijf, is het ook makkelijker om grondig research te doen. Een stap die je sowieso niet mag overslaan. Dit houdt niet alleen in dat je onderzoek doet naar het bedrijf door nieuwssites te raadplegen, maar ook daadwerkelijk in de financiële rapporten – de jaar- en kwartaalverslagen – duikt.

We kunnen een heel nieuw artikel schrijven met zaken waar je dan op moet letten, maar denk aan de winst, de omzetgroei, de schulden en de balans van het bedrijf en de dividenduitkeringen in het verleden.

4. Is dit aandeel de prijs waard?

Voordat je een aandeel gaat kopen, is het ook belangrijk om de koers-winstverhouding van het bedrijf te bekijken. Hiermee kijk je of het aandeel overgewaardeerd of ondergewaardeerd wordt. In andere woorden: of het aandeel de prijs waard is of niet. Deze verhouding reken je uit door door de aandelenprijs te delen door het winst per aandeel.

Kijk dus niet alleen naar de prijs op zich, maar ook naar hoe de prijs tot stand is gekomen.

5. Wanneer wil ik dit aandeel verkopen?

Ups en downs horen nou eenmaal bij de beurs. Het is dan zonde als je in paniek verkoopt (en geld verliest) terwijl er eigenlijk niets aan de hand is. Aan de andere kant wil je je ook niet vastklampen aan een zinkend schip.

Denk daarom ook alvast na op welk punt je de aandelen wil verkopen. Bij hoeveel verlies neem je je verlies?

Bonusvraag: Heb ik een goede spreiding als ik deze aandelen koop?

Een aandeel met potentie vinden is één ding, maar alleen één aandeel kopen moet je nooit doen. Dat is net als wedden op één paard. Als ‘ie verliest, heb je sowieso verloren. In plaats daarvan wil je wedden op meerdere paarden. Want als het met het ene aandeel niet goed gaat, wellicht met een ander wel.

Spreiden doe je ook door niet alleen in bedrijven in een bepaalde sector te beleggen (zoals tech) of bedrijven in dezelfde regio (zoals Nederland). Kies er ook voor om in andere producten te beleggen die bij jouw beleggersprofiel (ben jij bijvoorbeeld iemand die veel risico neemt, of juist liever niet?) passen, zoals obligaties of wellicht zelfs crypto.

Dit is de meest stressloze tip voor succesvol beleggen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.