Life

Onderzoek wijst uit: te weinig slaap is slecht voor je relatie

Een goede relatie begint bij minimaal zeven uur aan slaap

Het krijgen van voldoende slaap is belangrijk. Het verlaagt de kans op kanker, diabetes, hartstoornissen, obesitas en andere gezondheidsproblemen die je wil vermijden. Maar daar blijft het niet bij, want uit onderzoek is gebleken dat een goede en vooral lange nachtrust ook beter is voor de gezondheid van je relatie.

Dit werd ontdekt door de Ohio State University. Voor het onderzoek kwamen 43 koppels samen om te slapen en te praten over onderwerpen die nog wel eens tot ruzie kunnen leiden. Denk aan discussies over geld, schoonfamilie en andere dingen waar onenigheid over kan ontstaan. Het belangrijkste verschil tussen de koppels was de hoeveelheid slaap die deze iedere nacht pakken.

Te weinig slaap maakt je onaardig

Opvallend genoeg waren de discussies tussen de koppels die zeven of meer uur per nacht slapen minder fel en negatief. De sfeer bij de kortslapers was vijandiger en monde vaker uit in ruzie. Volgens Dr Stephanie J Wilson, die het onderzoek leidde, is hier een logische verklaring voor.

Zij stelt dat een slaaptekort ons opvliegerig kan maken, dat we ons minder goed kunnen concentreren, minder goed beslissingen maken en bovenal minder empathisch zijn. Omdat een gebrek aan nachtrust ook je gevoel voor humor aantast, verdwijnt de lach nog sneller. Ook dat helpt dus niet om een moeilijk gesprek goed te laten verlopen.

Geen wondermiddel

Het is voor je relatie dus echt beter om minimaal zeven uur per nacht te slapen. Niet alleen omdat je wel wat beters te doen hebt dan ruzie maken, maar ook omdat het beter is voor je gezondheid. Ruzie kan namelijk leiden tot stress en daarvan weten we allemaal dat het niet goed is voor je lichaam.

Als je minder dan zeven uur per nacht slaapt en regelmatig kibbelt met je vriendin, kan het dus de moeite waard zijn om wat eerder onder de wol te kruipen. Natuurlijk is het geen magisch wondermiddel om een slechte relatie te redden, maar het is wel een manier om een goede relatie nog beter te maken.

13-09-2017 - Thomas Aalderink