Weet jij hoeveel geld je nodig hebt voor later?

Het is het einde van de maand, je stufi of salaris is net gestort, wat doe je dan? Je had gezien dat die nieuwe Nikes net gedropt zijn en eigenlijk kun je nog wel een goede trui voor de aankomende winter gebruiken. En, vergeet die avondjes uit niet. Met je kersverse salaris kun je best dat ene rondje extra halen. Ondanks dat dat rondje vast goed is voor je vriendschappen in de toekomst, en die nieuwe trui kan zorgen voor een date met je crush, voegen deze dingen niet echt waarde toe aan je toekomst. Want later, ja, later wil je misschien wel een huis kopen of je eigen bedrijf beginnen.

Dit ‘later’ is iets waar we blijkbaar niet graag actief mee bezig zijn, zo blijkt nu uit onderzoek van de Rabobank, uitgevoerd door Panelwizard. Maar twee op de vijf ondervraagden is actief aan het sparen voor later. En dat, terwijl de helft zich zorgen maakt over hun financiële situatie. Gevalletje ‘Ja, dat weet ik wel, maar…’, toch willen we het er even kort over hebben. Want we leven steeds langer, en dan is het toch wel fijn als je op je oude dag nog steeds kunt genieten van een nieuwe trui of biertje.

Geen geld om te sparen

Een veel gehoorde opmerking is het gebrek aan financiële ruimte om te sparen. “Opvallend is dat zelfs van de huishoudens met een netto inkomen tussen de 2.000 en 3.000 euro, die daarmee rond en boven modaal zitten, 47 procent minder dan 3.000 euro spaargeld heeft. En dat zelfs 14 procent van de huishoudens met een inkomen van 5.000 euro of meer hier onder zit.” aldus Rabobankeconoom, Carlijn Prins. Twee jaar geleden deed Manners al eens een onderzoek naar de mannelijke millenial, zijn carrière en geldzaken. Hier uit kwam naar voren dat ook onder de lezers van Manners bijna 30% niet spaart. Terwijl sparen niet zo moeilijk hoeft te zijn! Met 50 euro kom je namelijk al een heel eind.

De kracht van 50 euro

Wat kun je dan zoal met 50 euro per maand? Daar heeft Rabobank het antwoord op! Op Straks heb je het nodig kun je ontdekken wat de waarde is van deze 50 euro, over één jaar, of twintig. Je kunt zelfs een check doen hoeveel je dan eigenlijk op je rekening moet hebben om dat in de toekomst zonder geld-stress te kunnen realiseren. Ook ik heb me aan deze test onderworpen en ik loop nu al zo’n 34.000 euro achter op schema – tenzij ik die woning met dakterras in hartje Amsterdam wil inruilen voor iets in Diemen-Zuid of zo. Dat is voor mij persoonlijk wel echt een no-go, dus misschien toch maar eens beginnen met die digitale spaarpot te vullen.

Wil jij misschien je eigen onderneming of eigen huis? Of denk je al na over een mini-you? Denk dat eens na of je die trui écht nodig hebt, of je die 50 euro ook op een spaarrekening kunt zetten zodat je er later warmpjes bij zit.

Reageer op artikel:
Weet jij hoeveel geld je nodig hebt voor later?
Sluiten