Redactie
Redactie accessories 12 aug 2015

Watch Wednesday: ken je klassiekers

Iedere zichzelf respecterende horlogeliefhebber hoort deze klassiekers te kennen. Dit zijn enkele van de meest iconische herenhorloges ooit gemaakt.

Rolex Submariner

De Rolex Submariner geldt voor veel horlogeliefhebbers als hét ultieme horloge. Het is zeer zeker één van de meest herkenbare horloges en tevens het vaakst geïmiteerd. De Submariner heeft talloze andere horlogefabrikanten geïnspireerd in de ontwerpen van hun duikhorloges. In zo’n beetje elk populair vakantieland vind je daarnaast replica’s van dit icoon. De Rolex Submariner stamt uit 1953 en zijn vormgeving oogst nog steeds lof. Dit horloge geniet een ijzersterke reputatie vanwege zijn onverwoestbaarheid.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore

De Audemars Piguet Royal Oak is met niets anders te vergelijken. Het horloge stamt uit 1972 en is goed voor ongeveer 90% van de gehele verkoop van Audemars Piguet. Binnen de Royal Oak-lijn is de Royal Oak Offshore de onbetwiste koning. Dit horloge blinkt uit door zijn soberheid maar is desondanks een waar icoon geworden. De van titanium gemaakte Audemars Piguet Royal Oak Offshore wordt ook wel ’s wereld’s meest onverwoestbare horloge genoemd. Iets dat-ie ook uitstraalt.

Omega Speedmaster Professional Moon Watch

De Omega Speedmaster bestaat sinds 1957. Het horloge, meer specifiek de Omega Speedmaster Professional ‘Moon Watch’, kreeg wereldwijde bekendheid in 1969 dankzij NASA’s Apollo 11-missie. Hiermee werd de Speedmaster Professional het eerste horloge in een ‘space walk’. Aan de Speedmaster Professional wordt sindsdien gerefereerd als ‘The Moon Watch’

Zenith El Primero

Zenith’s El Primero heeft een beetje een misleidende naam. El Primero betekent namelijk ‘De eerste’. Dit horloge had de eerste zelfopwindende automaat ter wereld moeten worden. Toen hij werd gepresenteerd in 1968, was-ie dat ook. Het duurde echter nog ruim een jaar voordat Zenith de eerste El Primero kon produceren. Toen hij officieel op de markt kwam, hadden Seiko en Breitling inmiddels al een zelfopwindende automaat. Desondanks groeide de Zenith El Primero uit tot een icoon. Vanwege zijn tijdloze uitstraling maar niet in de laatste plaats vanwege zijn kwaliteit (zijn hoge frequentie en zeer precieze loop). Het uurwerk van de El Primero was zo goed dat TAG Heuer het een aantal jaar later ging gebruiken als Calibre 36.

Panerai Luminor

Een Italiaan in deze door Zwitsers gedomineerde lijst. Panerai is één van de oudste niet-Zwitserse merken. Jarenlang was Panerai huisleverancier van het Italiaanse leger en de Italiaanse marine. De Panerai Radiomir was uitgerust met een uurwerk dat werd ontworpen door Rolex. In 1993 kwam de Luminor. De Panerai Luminor was één van de eerste modellen die de oversized trend in gang zette en groeide al snel uit tot een klassieker.

IWC Portuguese

Voor velen is de IWC Portuguese het go to horloge als eerste aankoop uit het luxe segment. En terecht. Weinig modellen zijn zo veelzijdig als de iconische IWC Portuguese. Het horloge is klassiek, sierlijk en stijlvol en daardoor relatief laagdrempelig. Van alle luxe iconen kom je de Portuguese waarschijnlijk het vaakst tegen. Zelden hetzelfde echter, want de Portuguese-lijn is zeer uitgebreid.

Patek Philippe Calatrava

De Patek Philippe Calatrava is wellicht wel hét ultieme klassieke horloge. Hij loopt al mee sinds 1932 en zal nog vele decennia tot te verbeelding blijven spreken. De Calatrava is de belichaming van klassieke luxe en een voorbeeld van de slogan van het Zwitserse merk: ‘You never actually own a Patek Philippe. You merely take care of it for the next generation.’ De klassieker onder de vader-zoon-horloges.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Watch Wednesday: ken je klassiekers
Sluiten