Redactie
Redactie accessories 16 sep 2015

Watch Wednesday: horloges met alternatieve aandrijving of tijdsaanduiding (deel 3)

Je kent het quartz horloge en je kent het mechanische horloge. De eerste werkt met behulp van stroom (een batterij) die een kwartskristal doet pulseren, waarna deze trilling wordt omgezet in een regelmatige frequentie. De tweede werkt zonder batterij, met behulp van een gespannen veer die zijn krachten loslaat. Binnen de mechanische horloges heb je handopwinders (die je periodiek met de kroon dient op te winden) en zelfopwinders (die blijven lopen zolang ze gedragen worden). Grofweg zijn dit de manieren om horloges te categoriseren maar er zijn ook veel horloges met een alternatieve aandrijving of een radicaal andere manier om de tijd weer te geven. In deze serie kijken wij naar enkele meesterwerkjes.

Jaquet Droz Grande Heure

Op de wijzerplaat van de Jaquet Droz Grande Heure lopen de uren van 1 t/m 24. Zodoende maakt de uurwijzer van dit horloge niet twee rotaties per 24-uur maar slechts één. In de nacht en ochtend loopt de uurwijzer over de linker helft van de wijzerplaat en in de middag en avond over de rechter helft. Het horloge heeft een clean look met slechts één indicator. De minuten- en secondewijzer ontbreken dus. Het horloge kost iets meer dan 20.000 euro exclusief belasting.

Ludovic Ballouard Half Time

De Ludovic Ballouard Half Time werkt met een gescheiden wijzerplaat voor de uren- en minutenindicatie. Een bewegend kader geeft het uur aan en op een halfronde schaal beweegt een wijzer tussen de 0 en 60 om de minuten aan te geven, zoals deze dat normaal op een ronde wijzerplaat zou doen. Geen schokkend verschil maar toch fraai onderscheidend, vooral de manier waarop de uren worden aangeduid. Het horloge kent een prijs van ruim 55.000 euro exclusief belasting.

MB&F HM6 Space Pirate

Het complete gamma van MB&F bestaat uit bizarre creaties maar deze HM6 Space Pirate is toch wel één van de hoogtepunten. In essentie is dit een “normale” tourbillon maar met een weergave die het uurwerk verschrikkelijk gecompliceerd maakt. Dit fenomenaal dure horloge (180.000 euro exclusief belasting) kenmerkt zich door een dikke titanium kast en zijn vormen zijn met geen ander horloge te vergelijken. Roterende bollen tonen de tijd.

Nord Zeitmaschine Radial

De industrieel ogende Nord Zeitmaschine Radial geeft de uren weer op een manier die je kent van de datumweergave: een venster waarachter een roterende schijf in dit geval het uur toont. De minuten hebben een eigen dial met een indicator die er weliswaar anders uitziet, maar traditioneel werkt. De prijs van het horloge is nog niet bekend.

Parmigiani Bugatti Super Sport

Het concept van de Parmigiani Bugatti Super Sport is inmiddels veel gekopieerd. Het is een ‘drivers watch’ die in dit geval exclusief voor Bugatti werd ontworpen. Naast tijdsindicatie op de gebruikelijke plaats, beschikt de Bugatti Super Sport ook over tijdsweergave op de zijkant van de kast. Op deze manier hoeft de bestuurder/coureur zijn handen niet van het stuur te halen of te draaien om te zien hoe laat het is: je kunt de tijd aflezen terwijl je de handen in de traditionele ‘tien voor twee’ positie op het stuur houdt. Wil je een exemplaar bemachtigen dan zul je inclusief belasting zo’n 3 ton moeten neertellen.

Ressence Type 3

Autoliefhebbers zullen de Ressence Type 3 zeker kunnen waarderen. Het opvallende horloge doet denken aan een cockpit met individuele wijzers en platen voor de datum, seconden, minuten, uren en gangreserve. Hij kost zo’n 27.000 euro exclusief belasting. En oh ja: dit is géén digitaal horloge, ondanks dat het zo lijkt.

Romain Gauthier Logical One

De Romain Gauthier Logical One werkt met een ‘constant force’ uurwerk: een mechaniek die zorgt voor een bijzonder gelijkmatige en precieze aandrijving. Constant force komt in vele soorten maar de kettingaandrijving van de Logical One is zonder twijfel één van de mooiste vormen om te zien. Reken op een prijs van zo’n 130.000 euro.

URWERK UR-110 TTH

Je hoeft maar één blik op de URWERK UR-110TTH te werpen om te weten dat je met een bijzonder horloge te maken hebt. De tijdsindicatie met een combinatie van roterende elementen en een vaste schaal zie je wel vaker maar de aandrijving wordt verzorgd door een bijzonder gecompliceerd hydraulisch systeem. Een kale prijs van 79 mille is natuurlijk bijzonder veel geld maar er zijn horloges die minder leveren voor nog veel meer geld.

Vianney Halter Trio Grande Date

Kan een horloge tegelijkertijd futuristisch en retro ogen? Jawel: kijk maar naar deze Trio Grande Date van Vianney Halter. Een gescheiden weergave van uren, seconden en datum zie je regelmatig maar de presentatie hiervan springt in dit geval wel in het oog. Let vooral op het verschil in grootte van de vensters voor de datumaanduiding. Het horloge kost minimaal 91.000 euro zonder belasting.

[RELATED_ARTICLE article_id=”239262″]

[RELATED_ARTICLE article_id=”243290″]

Vond je dit artikel interessant? Volg Manners.nl op Facebook en Twitter om op de hoogte te blijven van interessante artikelen.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Watch Wednesday: horloges met alternatieve aandrijving of tijdsaanduiding (deel 3)
Sluiten