Redactie
Redactie accessories 26 aug 2015

Watch Wednesday: horloges met alternatieve aandrijving of tijdsaanduiding (deel 2)

Je kent het quartz horloge en je kent het mechanische horloge. De eerste werkt met behulp van stroom (een batterij) die een kwartskristal doet pulseren, waarna deze trilling wordt omgezet in een regelmatige frequentie. De tweede werkt zonder batterij, met behulp van een gespannen veer die zijn krachten loslaat. Binnen de mechanische horloges heb je handopwinders (die je periodiek met de kroon dient op te winden) en zelfopwinders (die blijven lopen zolang ze gedragen worden). Grofweg zijn dit de manieren om horloges te categoriseren maar er zijn ook veel horloges met een alternatieve aandrijving of een radicaal andere manier om de tijd weer te geven. In deze serie kijken wij naar enkele meesterwerkjes.

De Bethune Digitale

Anders dan de naam doet vermoeden, is dit geen digitaal horloge. De De Bethune Digitale is een automaat die niet werkt met wijzers maar louter met roterende schijven. Het horloge heeft drie vensters. Het bovenste venster, dat bestaat uit drie delen, laat de dag, datum en maand zien. Het middelste venster toont de minuten en het onderste venster het uur. Het horloge kost ruim 82.000 euro.

Devon Tread 2

De Devon Tread 1 was één van de horloges uit een recent tijdperk die veel bekendheid vergaarde met zijn alternatieve aandrijving. De Tread 2 is diens opvolger. Dit Amerikaanse horloge (ja, hetzelfde Devon dat ooit ook een elektrische auto bouwde) werkt nog steeds volgens hetzelfde ‘time belt’ principe. Twee langzaam roterende banden tonen de tijd in een venster. Met een vanafprijs van 9950 euro is dit horloge relatief “goedkoop” binnen deze rubriek.

Franck Muller Crazy Hours

De Franck Muller Crazy Hours lijkt in eerste instantie een doodnormaal horloge, totdat je ziet dat de uren in onjuiste volgorde staan aangegeven. Dit horloge loopt dan ook niet keurig kloksgewijs maar verspringt elk uur naar een onorthodoxe positie. De Crazy Hours loopt niet 12-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11 maar de uren staan willekeurig verspreid over de wijzerplaat. Zo kan het zijn dat het horloge op het oog 10:10 aangeeft maar dit in werkelijkheid 16:10 is. De Crazy Hours edities zijn leverbaar in verschillende modellen, variërend in prijs, maar vrijwel allemaal kosten ze tienduizenden euro’s.

Frederic Jouvenot Amaterasu

De Frederic Jouvenot Ameterasu is een ode aan de zonnegodin Shinto. Het horloge werkt niet met wijzers, ook niet met schijven maar met armen die verkleuren. Daarbij geeft het horloge niet alleen de tijd aan maar symboliseert deze tevens de zonnestand. Op het midden van de dag zijn alle armen rood gekleurd en rond middernacht zwart. De schijf met secondenindicatie kleurt mee. Zo werkt het horloge in cycli van 24 uur. De prijs van 40.000 euro.

Giuliano Mazzuoli Contagiri

Dit Italiaanse horloge met Zwitserse techniek is geïnspireerd door autosport. De wijzerplaat is in essentie een toerenteller die loopt van 1-12 om zo de tijd aan te geven. Tussen de uren vind je drie indicatiestrepen voor kwart over, half en kwart voor. De secondewijzer loopt in een minuut van begin tot eind. Het horloge is beschikbaar vanaf iets minder dan 10.000 euro.

HYT H1

De HYT H1 is een innovatief horloge: ’s werelds eerste dat een mechanisch uurwerk combineert met hydrauliek. Om het uur weer te geven pompt de H1 gekleurde vloeistof door een buisje. Het horloge is verkrijgbaar vanaf ongeveer 43.000 euro.

Heb je deel één gemist? Je vindt het hieronder.

[RELATED_ARTICLE article_id=”239262″]

Vond je dit artikel interessant? Volg Manners.nl op Facebook en Twitter om automatisch op de hoogte te blijven van interessante artikelen.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Watch Wednesday: horloges met alternatieve aandrijving of tijdsaanduiding (deel 2)
Sluiten