Redactie
Redactie accessories 15 jul 2015

Watch Wednesday: horloges met alternatieve aandrijving of tijdsaanduiding (deel 1)

Je kent het quartz horloge en je kent het mechanische horloge. De eerste werkt met behulp van stroom (een batterij) die een kwartskristal doet pulseren, waarna deze trilling wordt omgezet in een regelmatige frequentie. De tweede werkt zonder batterij, met behulp van een gespannen veer die zijn krachten loslaat. Binnen de mechanische horloges heb je handopwinders (die je periodiek met de kroon dient op te winden) en zelfopwinders (die blijven lopen zolang ze gedragen worden). Grofweg zijn dit de manieren om horloges te categoriseren maar er zijn ook veel horloges met een alternatieve aandrijving of een radicaal andere manier om de tijd weer te geven. In deze serie kijken wij naar enkele meesterwerkjes.

4N Paris

De Paris van 4N is een veelbekroond model dat de tijd op een alternatieve wijze weergeeft. Het uurwerk drijft een stelsel van genummerde schijven aan. De schijven verspringen om zo tezamen de tijd te tonen. Het is een bijzonder gaaf om te zien en eerlijk gezegd mag dat ook wel: dit zwaar gelimiteerde horloge kost minimaal 150.000 euro.

Andreas Strehler Papillon

Waar dit horloge zijn naam ‘Papillon’ (vlinder) aan te danken heeft, zie je direct. Je ziet direct ook dat dit een bijzonder horloge is. Wel moet gezegd worden dat het niet het makkelijkst af te lezen horloge is. Wie goed kijkt, ziet twee schijven met een gefixeerde indicator. Beide schijven roteren: één geeft de uren aan, de ander de minuten. De beide schijven worden aangedreven door één uurwerk en zijn te bedienen met de enkele kroon. Waarom dit bijzonder is? Dat schijven van gelijke grootte binnen één uurwerk met verschillende snelheden roteren, is een klein kunststukje. Dit horloge kent dan ook ongelofelijk veel tandwieltjes die de zeer precieze rotaties mogelijk maken. De Andreas Strehler (een zeer gerenommeerde horlogebouwer die in het verleden voor grote merken heeft gewerkt) Papillon kost zo’n 125.000 euro.

C3H5N3O9 ZR012

‘C3H5N309′: het is een hele mond vol. Dit is geen random string aan getallen en letters maar de scheikundige benaming voor nitroglycerine. Dit horlogemerk is een joint-venture van een aantal knappe koppen. C3H5N3O9 wordt gezien als een experiment met een tijdsaanduiding die is gebaseerd op de wankelmotor (bekend van o.a. de Mazda RX-7 en RX-8). In plaats van wijzers beschikt dit horloge over twee driehoekige indicatoren die roteren om de tijd aan te geven. Het is een bijzonder duur horloge met een prijs van zo’n 130k.

Cabestan Winch Tourbillon Vertical

De tourbillon (een in alle directies roterend element dat voorkomt dat de zwaartekracht vat krijgt op het uurwerk van een horloge en op die manier tijdsafwijkingen voorkomt) is een briljante uitvinding. Een uitvinding die bovendien leidt tot nieuwe constructiemethode. Cabestan bouwt een horloge, de Winch Tourbillon Vertical, met een verticaal uurwerk in plaats van een horizontaal exemplaar. Het uurwerk is fascinerend om te zien. De prijs is met zo’n twee ton aan de forse kant, om het zo maar te stellen.

Cyrus Klepcys

Cyrus is een merk dat een ode brengt aan de mythische stad Babylon, ooit het centrum van kennis en kunde. Dat er kennis en kunde in de Cyrus Klepcys verwerkt is, is een understatement. De Cyrus Klepcys geeft de indicatie van de uren op één deel van de wijzerplaat, over 180 graden. Hiernaast zijn de roterende schijven voor de minuten- en secondenindicatie gemonteerd. De tijd lees je af door te kijken naar de wijzer die de uren aangeeft. De getallen op de schijf voor de minuten en schijf voor de seconden die zich in één lijn bevinden met de wijzer van de uren, vertellen je de exacte tijd. Je raadt het al: ook deze klok is duur, met een prijs om en nabij de 175.000 euro.

Reageer op artikel:
Watch Wednesday: horloges met alternatieve aandrijving of tijdsaanduiding (deel 1)
Sluiten