Redactie
Redactie accessories 9 sep 2015

Watch Wednesday: Bell & Ross getest

Bell & Ross klinkt Amerikaans, werd in 1992 opgericht door een Franse-Zwitserse designer en een Spaanse zakenman en de eerste exemplaren werden uitgerust met een Duits uurwerk. Het merk is gevestigd in Parijs maar vervaardigt de horloges tegenwoordig in de bekende Zwitserse horlogeplaats La Chaux-de-Fonds. Dit klinkt allemaal als een behoorlijke mengelmoes maar Bell & Ross koos een uitstekende strategie: herkenbaarheid.

Kunnen zij ook een echte gentlemen’s watch maken? Deze BR 126 Sport Heritage GMT & Flyback moet dat bewijzen.

Ken je Bell & Ross dan is dit zeer waarschijnlijk van de karakteristieke vierkante kasten. Het merk heeft zich de afgelopen jaren duidelijk geprofileerd en gepositioneerd. Bell & Ross kent een grote affiniteit met de luchtvaart, hetgeen je duidelijk terugziet in de Collection Aviation binnen de BR-reeks.

De kenmerkende vierkante kast van Bell & Ross.

De Collection Aviation toont duidelijk de affiniteit met de luchtvaartindustrie.

De logische zet voor ons zou zijn om een model uit de BR-serie om de pols te gooien. Maar Bell & Ross kent ook een andere kant. Een kant die wij bijzonder interessant vinden. Maak kennis met de Bell & Ross BR 126 Sport Heritage GMT & Flyback. Een hele mond vol maar een veel vertrouwder gezicht voor wie houdt van klassieke horloges. Geen stoere vierkante kast en robuuste rubberen band maar een klassieke ronde kast, een chique leren band en een fraaie vintage kleurstelling. Dat Bell & Ross stoere horloges kan bouwen, hebben zij wat ons betreft al lang bewezen; kunnen zij ook een echte gentlemen’s watch maken? Deze BR 126 Sport Heritage GMT & Flyback moet dat bewijzen.

Over smaak valt niet te twisten maar wij kunnen ons niet voorstellen dat iemand dit horloge niét mooi vindt. De 43 millimeter kast, een mooie maat, huisvest een fraaie wijzerplaat. Ondanks de aanwezigheid van meerdere complicaties en een veelheid aan wijzers oogt de plaat niet druk. De zwarte wijzerplaat vormt een mooi contrast met de gouden wijzers en indicatoren. Veel details zijn niet nodig maar wie goed kijkt, ziet op de GMT- en small seconds-indicator wel een fraai reliëf. Het horloge kent in visueel opzicht maar één misser: het venster voor de datumweergave is veel te klein.

Dat je daarmee kwaliteit in handen hebt, dat voel je.

Waar Bell & Ross in het begin gebruik maakte van Duitse uurwerken van Sinn beschikken de horloges sinds langere tijd al over Zwitserse uurwerken. De Bell & Ross BR 126 Sport Heritage GMT & Flyback is een automatisch horloge. Dit betekent dat het horloge blijft lopen zo lang hij gedragen wordt. Wordt het horloge niet gedragen dan heeft-ie een gangreserve van ongeveer 36 uur in onze test. Dat is wat kort voor een horloge uit dit segment. Dit specifieke exemplaar kent namelijk een adviesprijs van 5900 euro. Dat je daarmee kwaliteit in handen hebt, dat voel je. Alles voelt solide en goed afgewerkt; van de stijlvolle leren band tot de sluiting en de knoppen.

Niet alleen qua vormgeving is deze Bell & Ross een genot om naar te kijken; zijn uurwerk in actie zien, blijft tof. De chronograaf heeft een flyback functie: met één druk op de knop springen de wijzers direct terug naar de beginpositie. Het is een belangrijke functie voor wie meerdere (ronde)tijden achter elkaar wil meten. Bijzonder is dat de chronograaf uitsluitend werkt met twee grote wijzers aan het uurwerk. De kleinere dials zijn voor de 24-uursindicatie uit een andere tijdzone (links) en voor het aangeven van de seconden van het reguliere uurwerk (rechts). Een geweldig detail: de minutenwijzer van de chrono heeft een uiteinde in de vorm van een vliegtuig.

De Bell & Ross BR 126 Sport Heritage GMT & Flyback draagt zeer comfortabel en is een stijlvolle blikvanger. Je blijft ernaar kijken. Wij hebben hem gedurende twee weken getest en op alle onderdelen maakte het horloge indruk. Zijn afleesbaarheid is prima, ook in het donker (enige dissonant is dus de te kleine datumaanduiding), het uurwerk is fluisterstil, zijn kwaliteit en precisie dik in orde en zijn uitstraling onomstreden. Zelf vinden wij het alleen jammer dat het glas boven de bezel uitsteekt. Het maakt het horloge wat hoog maar dat is onontkomelijk gezien het aantal wijzers dat over elkaar heen moet draaien. Bovendien raakt in het geval van stoten eerst het (vervangbare) saffierglas beschadigd en niet de bezel zelf. Dat is mooi meegenomen.

Kortom: dit is een topper. Iedereen die ‘m ziet en draagt zal dit beamen. De uitdaging voor Bell & Ross is nu om ook in dit segment te bewijzen dat zij zich kunnen meten met de gevestigde orde. Met een prijs van 5900 euro kom je midden in het territorium van TAG Heuer, Breitling en Omega, om maar enkele merken te noemen. Merken met een langere historie en bekendere naam dan Bell & Ross. Onze vrees is dan ook dat veel mensen in dit segment (vooral bij hun eerste aankoop) niet zullen kijken naar een wat jonger merk als B&R. Dit horloge verdient beter. Daarentegen kennen wij geen twijfel dat Bell & Ross’ reputatie sterk zal gaan groeien als zij deze kwaliteit en uitstraling blijven leveren.

Vond je dit artikel interessant? Volg Manners.nl op Facebook en Twitter om automatisch op de hoogte te blijven van interessante artikelen.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Watch Wednesday: Bell & Ross getest
Sluiten