Kenneth Luijk
Kenneth Luijk Stuff 4 okt 2016

Wat zit er in de mysterieuze koffer van Obama?

De zwarte koffer van de president van de Verenigde staten, beter bekend als de ‘Nuclear Football‘, zit vol met topgeheime documenten. Met deze documenten kan de president, zelfs wanneer hij ver weg is van het Witte Huis en de Situation Room, toestemming geven voor een nucleaire aanval.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee er zit geen apparaat met een grote rode knop in, waaronder staat ‘detonate’. De koffer wordt altijd met de hand gedragen door 1 van de 5 militairen en is altijd binnen handbereik van de grote baas.

[source id=”attachment_291658″ align=”none”][/source]

Wat zit erin?

Volgens Bill Gulley, voormalig directeur van de Military Office (Het Witte Huis), zitten er in de zwarte koffer 4 items: een 75 pagina tellend zwart boekje met alle opties voor een mogelijke nucleaire aanval, een ander zwart boekje met een lijst van geheime onderduikadressen om de veiligheid van de president te waarborgen, een document met instructies over de bediening van het Emergency Broadcast System (waarschijnlijk dus ook communicatieapparatuur) en een indexkaart met authenticatie codes.

[source id=”attachment_291662″ align=”none”][/source]

Een grote verantwoordelijkheid

De ‘Nuclear Football‘ verscheen voor het eerst onder het bewind van Kennedy (kort na de Cubacrisis in 1962). De veiligheidsdiensten waren van mening dat het noodzakelijk was dat de president direct toestemming kon geven voor een nucleaire aanval.

‘You’re always kind of on edge’ – Robert Patterson

Robert Patterson, één van de ‘kofferdragers’ van president Clinton, herinnert zich de druk die op zijn schouders lag. Hij wist wat hij telkens met zich meedroeg. Volgens Patterson renden sommige militairen, met de koffer in de hand, achter de president aan wanneer hij ging hardlopen.

[source id=”attachment_291665″ align=”none”][/source]

De zwarte koffer wordt altijd getransporteerd in hetzelfde vliegtuig, helikopter of auto. In het Witte Huis wordt hij bewaard op een ‘veilige plek’, waar niet veel over bekend is. De Nuclear Football is symbolisch voor de grote verantwoordelijkheid die op de schouders van de president van Amerika rust. Geen wonder dat ze hem de machtigste man van de wereld noemen. Aan de andere kant: dat een dergelijke macht bestaat is ook wel zorgwekkend.

Reageer op artikel:
Wat zit er in de mysterieuze koffer van Obama?
Sluiten